Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Podczas przetaczania krwi u pacjenta pojawia się gorączka, dreszcze i ból pleców. Co pielęgniarka powinna zrobić najpierw?

  1. ASzybko dokończyć worek, by skrócić ekspozycję
  2. BZwolnić transfuzję i skontrolować parametry za godzinę
  3. CPodać paracetamol i kontynuować transfuzję
  4. DPrzerwać transfuzję i wezwać pilną pomoc lekarską
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A pulse oximeter reads 82% on a patient with cold hands who is talking in full sentences with a normal respiratory rate. What is the best first action?

  1. ACheck the patient and probe, then warm the hand or move the probe
  2. BIgnore the reading because the patient looks well
  3. CRecord the reading and recheck it at the next routine set of observations
  4. DRemove any oxygen because the reading must be wrong
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Pacjent ma półpasiec (herpes zoster) w jednej okolicy klatki piersiowej, prawidłową odporność, a zmiany można w pełni zakryć. Jakie środki ostrożności są zwykle potrzebne?

  1. AWyłącznie środki ostrożności przeciwko transmisji drogą kropelkową
  2. BŚrodki ostrożności przeciwko transmisji drogą powietrzną w sali z podciśnieniem
  3. CŚrodowisko ochronne z nadciśnieniem
  4. DŚrodki ostrożności standardowe, ze zmianami zakrytymi
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient after heart surgery has temporary epicardial pacing wires. Why do staff take special care with electrical safety?

  1. AElectrical safety only matters for patients who have permanent implanted pacemakers
  2. BThe wires make the patient immune to electric shock
  3. CSmall currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
  4. DPacing wires can only carry current coming from the pacemaker box itself
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

Which medication order should the nurse question?

  1. APotassium chloride by IV push
  2. BPotassium chloride oral solution diluted in juice
  3. CPotassium chloride diluted in an IV bag via a pump
  4. DOral potassium chloride with food
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

A patient with diabetes is sweaty and confused, and no glucose meter is available. The patient can swallow. What should the nurse do?

  1. ATreat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
  2. BAsk the patient to lie down and sleep it off
  3. CWithhold all food and fluids until a meter is found
  4. DGive a dose of rapid-acting insulin in case the glucose is high
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

What is the best way to protect the heels of a bed-bound patient from pressure damage?

  1. AApply a tight bandage to the heels
  2. BMassage the heels firmly several times a day to help circulation
  3. CRest the heels on a rolled-up towel
  4. DOffload the heels so they do not touch the mattress
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

A patient with a central venous catheter needs the line removed. Which position reduces the risk of air embolism during removal of a neck or chest line?

  1. ALying on the right side with the legs raised
  2. BLying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
  3. CSitting fully upright and taking a deep breath in as the line comes out
  4. DStanding up and walking
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent przyjmujący warfarynę z powodu migotania przedsionków ma INR 5,2 i nie krwawi. Jakie jest najlepsze działanie pielęgniarki?

  1. AWstrzymać dawkę warfaryny i poinformować lekarza zlecającego
  2. BPodać zwykłą dawkę i powtórzyć badanie za miesiąc
  3. CPoradzić pacjentowi, aby od dziś przestał jeść zielone warzywa
  4. DPodać podwójną dawkę
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with long-standing rheumatoid arthritis has a hemoglobin of 10,5 g/dL (105 g/L), a low serum iron, a low total iron-binding capacity (TIBC) and a high-normal ferritin. Which condition fits best?

  1. AAnemia of chronic disease (inflammation)
  2. BIron-deficiency anemia
  3. CAcute blood loss anemia
  4. DVitamin B12 deficiency anemia
11.FarmakologiaŚredni

After naloxone reverses an opioid overdose, why must the patient be watched closely?

  1. ANaloxone itself causes respiratory depression at high doses
  2. BNaloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
  3. CNaloxone makes the opioid stay longer in the body
  4. DNaloxone often causes severe low blood glucose a few hours after the dose
12.FarmakologiaTrudny

A noradrenaline infusion is running through a peripheral cannula. The skin around the site becomes pale, cold and hard. What should the nurse do?

  1. AIncrease the rate to improve blood flow to the area
  2. BApply heat and massage the area, then continue the infusion
  3. CLeave the infusion running and recheck in 4 hours
  4. DStop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

After varicose vein surgery, which advice is usually given?

  1. AStand still for long periods to help the veins heal
  2. BStay in bed for two weeks with the legs hanging down
  3. CAvoid all walking until the bruising has gone
  4. DWear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

During CPR on an adult, a nurse notices a colleague compressing at about 140/min and leaning on the chest between compressions. Which correction is most appropriate?

  1. ASlow to 100–120/min and allow full chest recoil
  2. BStop compressions until a pulse is felt
  3. CSpeed up to about 160/min to improve the blood flow
  4. DPress more gently, to a depth of about 2 cm
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

A bladder scan straight after voiding shows 450 mL of urine still in the bladder. What does this show?

  1. AThe patient is passing urine normally
  2. BThe kidneys are making too little urine
  3. CThe patient has drunk too little fluid
  4. DThe bladder is not emptying properly
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

A patient with trigeminal neuralgia has lost weight and has poor oral hygiene. Which plan is most appropriate?

  1. AAdvise very hot drinks to relax the facial nerves
  2. BOffer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
  3. CTell the patient to stop brushing their teeth completely
  4. DEncourage hard, crunchy foods to strengthen the jaw muscles
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Czym jest niedrożność porażenna (paralytic ileus)?

  1. AZakażenie ściany jelita z gorączką
  2. BZablokowanie światła jelita przez guz
  3. CSkręt jelita grubego odcinający jego ukrwienie
  4. DUtrata ruchów jelit bez mechanicznej przeszkody
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, has lower abdominal discomfort and a bladder scan shows 750 mL. What should the nurse do?

  1. ARestrict fluids until the urge returns
  2. BWait another twelve hours before acting
  3. CCatheterise as per protocol or prescription
  4. DGive a diuretic to increase urine flow
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A pregnant woman takes an iron supplement. Which instruction improves its absorption?

  1. ATake it with an antacid to protect the stomach
  2. BTake it with orange juice rather than with tea
  3. CTake it together with milk or a calcium tablet
  4. DTake it with coffee to reduce nausea
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A nurse is teaching a mother how to prevent shaken baby syndrome. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
  2. B"If I get too frustrated, I will put him in his cot and step away for a few minutes."
  3. C"I can call someone to help when I feel overwhelmed."
  4. D"Crying often increases in the first weeks, and that can be normal."
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Ten minutes into a blood transfusion, a child develops fever, chills and back pain. What should the nurse do first?

  1. ASlow the transfusion and give paracetamol (acetaminophen)
  2. BStop the transfusion
  3. CGive an antihistamine and continue
  4. DFinish the unit quickly, then report it
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Which treatment is not routinely recommended for a typical infant with bronchiolitis?

  1. ABronchodilators or corticosteroids
  2. BOxygen if the saturation is persistently low
  3. CHelp with feeding or fluids if intake is poor
  4. DGentle nasal suction if the nose is blocked
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient says, "Nobody at work likes me." Which nurse response best reflects cognitive restructuring?

  1. A"Why do you care what people at work think?"
  2. B"I'm sure everybody likes you."
  3. C"What evidence do you have that nobody likes you?"
  4. D"You should find a new job where people like you."
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A 30-year-old who used cocaine an hour ago has crushing chest pain and sweating. What is the priority?

  1. AGive him a benzodiazepine for the anxiety and send him home to rest once he feels calmer
  2. BTreat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
  3. CReassure him that young people do not have heart problems
  4. DLet him rest, because the pain will pass when the drug wears off
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
12345678910111218:10?8:10 PM6:10 PM6:10 AM5:10 PM

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dawkę odnotowano o godzinie 18:10 (zegar 24-godzinny). Który zapis oznacza ten sam czas w zegarze 12-godzinnym? Kliknij go.

18:10
  1. 18:10 PM
  2. 26:10 PM
  3. 36:10 AM
  4. 45:10 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0019:2508:55t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 19:25 i kończy o 08:55 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile godzin t trwał? Podaj odpowiedź w godzinach jako ułamek dziesiętny, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku.

19:2508:55
t = h
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 12 kg ma zlecone 15 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 20 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

12 kg15 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
20k szt.1000 mL? mL/h1500 szt./h

Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 1500 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

20000 szt./1000 mL1500 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 5 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

1500 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
200 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 42 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 200 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

42 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
12 500 szt.250 mLheparin? mL/h64 kg14 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera 12 500 jednostek heparyny w 250 mL. Zlecenie to 14 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 64 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

12 500 szt./250 mL14 szt./kg/h64 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h88 kg10 mcg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent o masie ciała 88 kg ma zlecony nitroglycerin w dawce 10 mcg/min. Worek zawiera 25 mg w 250 mL. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

25 mg/250 mL10 mcg/min88 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 8-godzinnagalaretka100 mLsok120 mLWlew dożylny100 mL/h × 8 hantybiotyk dożylnie2 × 50 mLmocz375 mLmocz325 mLmocz450 mLdren z rany70 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 8-godzinnej zmiany. Pacjent waży 70 kg. Wyznacz średnią diurezę U w mL/kg/h. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

70 kg8 hmocz: 375 mLmocz: 325 mLmocz: 450 mLdren z rany: 70 mLwymiociny: 250 mL
U = mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL600 mL przetoczono60 mL/h22:00t = ? h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. O 22:00 przetoczono już 600 mL. Ile godzin t zostało do opróżnienia worka? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL600 mL przetoczono60 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 9/min, SpO₂ 99% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 150/90 mmHg, tętno 64/min, przytomny, temperatura 36,6 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 9SpO₂ 99%O₂SBP 150HR 64AT 36,6 °C
NEWS2 =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 140 mmol/L, glukoza 29,8 mmol/L i mocznik 23,4 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 140 mmol/Lglukoza 29,8 mmol/Lmocznik 23,4 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354532HCO₃⁻mmol/L222615dodatkowa kwasica z prawidłową lukączysta kwasica z dużą lukądodatkowa zasadowica metaboliczna

Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,29, PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa) oraz HCO₃⁻ 15 mmol/L, przy Na⁺ 141 i Cl⁻ 99 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.

pH 7,29PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/LNa⁺ 141 mmol/LCl⁻ 99 mmol/L
  1. 1dodatkowa kwasica z prawidłową luką
  2. 2czysta kwasica z dużą luką
  3. 3dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje trzepotanie przedsionków. Zmierz odstęp między falami trzepotania i znajdź częstość przedsionków w uderzeniach na minutę.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
częstość przedsionków = bpm
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopniablok AV 2:1 (typ nieokreślony)blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)blok AV II stopnia typu II

Zinterpretuj ten zapis w odprowadzeniu II. Którą interpretację możesz obronić na podstawie tego jednego zapisu? Kliknij swoją odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
  2. 2blok AV 2:1 (typ nieokreślony)
  3. 3blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  4. 4blok AV II stopnia typu II

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Przerwać transfuzję i wezwać pilną pomoc lekarską

Dlaczego to jest odpowiedź

Podejrzenie reakcji potransfuzyjnej wymaga natychmiastowego przerwania transfuzji, utrzymania drożności linii dożylnej z nowym zestawem do przetoczeń, kontroli parametrów życiowych i wezwania lekarza. Worek i dokumenty zachowuje się do wyjaśnienia.

Odpowiedź

D · Przerwać transfuzję i wezwać pilną pomoc lekarską
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe

Dlaczego to jest odpowiedź

Cold peripheries, movement and nail varnish can give falsely low readings. The nurse assesses the patient first, then checks the waveform and probe site; a low reading is never ignored until it is explained.

Odpowiedź

A · Check the patient and probe, then warm the hand or move the probe
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Środki ostrożności standardowe, ze zmianami zakrytymi

Dlaczego to jest odpowiedź

Półpasiec zlokalizowany u pacjenta z prawidłową odpornością, ze zmianami, które można zakryć, wymaga środków ostrożności standardowych. Półpasiec rozsiany wymaga środków ostrożności przeciwko transmisji drogą powietrzną i przez kontakt, dopóki wszystkie zmiany nie wyschną i nie pokryją się strupami, a półpasiec zlokalizowany u pacjenta z niedoborem odporności – do czasu wykluczenia rozsiewu. Personel bez odporności na ospę wietrzną nie powinien sprawować opieki.

Odpowiedź

D · Środki ostrożności standardowe, ze zmianami zakrytymi
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: C · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias

Dlaczego to jest odpowiedź

Wires that lead directly to the heart allow tiny currents (microshock) to reach the myocardium and cause ventricular fibrillation. Staff wear gloves when handling them, cover exposed ends and use properly grounded equipment.

Odpowiedź

C · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Potassium chloride by IV push

Dlaczego to jest odpowiedź

Potassium chloride must never be given by IV push, because a rapid dose can cause cardiac arrest. It is diluted and given slowly through an infusion pump.

Odpowiedź

A · Potassium chloride by IV push
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate

Dlaczego to jest odpowiedź

When in doubt, treat as hypoglycemia. A little sugar will not harm a patient with high glucose, but untreated hypoglycemia can cause brain injury within minutes, and insulin could be fatal.

Odpowiedź

A · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: D · Offload the heels so they do not touch the mattress

Dlaczego to jest odpowiedź

Heels are a common pressure ulcer site. Offloading devices or pillows under the calves keep the heels free of the mattress; massage over bony prominences can damage tissue.

Odpowiedź

D · Offload the heels so they do not touch the mattress
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out

Dlaczego to jest odpowiedź

A flat or head-down position and a Valsalva manoeuvre or breath-hold raise central venous pressure, reducing the risk of air being drawn in. An occlusive dressing is then applied.

Odpowiedź

B · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Wstrzymać dawkę warfaryny i poinformować lekarza zlecającego

Dlaczego to jest odpowiedź

INR 5,2 jest znacznie powyżej celu i zwiększa ryzyko krwawienia. Pielęgniarka wstrzymuje dawkę, sprawdza objawy krwawienia i informuje lekarza zlecającego, który może zlecić niższą dawkę lub witaminę K.Sprawdzono w: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024); Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Wstrzymać dawkę warfaryny i poinformować lekarza zlecającego
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Anemia of chronic disease (inflammation)

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic inflammation, iron is trapped in stores, so serum iron is low but ferritin is normal or high and TIBC is low. In iron deficiency, ferritin is low and TIBC is high. Iron supplements help iron deficiency much more than anemia of chronic disease.Sprawdzono w: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); Serum iron test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Anemia of chronic disease (inflammation)
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again

Dlaczego to jest odpowiedź

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, especially long-acting and slow-release ones. Repeated doses or an infusion may be needed.

Odpowiedź

B · Naloxone may wear off before the opioid does, so breathing can slow again
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol

Dlaczego to jest odpowiedź

Extravasation of a vasopressor can cause tissue necrosis. The infusion is stopped and moved to another site, and phentolamine, an alpha blocker, may be injected into the area to reverse vasoconstriction.

Odpowiedź

D · Stop the infusion at that site and follow the extravasation protocol
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · Wear the compression stockings as advised and walk regularly

Dlaczego to jest odpowiedź

After varicose vein treatment, patients are encouraged to walk regularly and wear compression as instructed to reduce bruising, swelling and DVT risk. They avoid standing still or sitting for long periods and elevate the legs when resting.

Odpowiedź

D · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: A · Slow to 100–120/min and allow full chest recoil

Dlaczego to jest odpowiedź

High-quality adult CPR uses a rate of 100–120/min, a depth of 5–6 cm, full recoil after each compression and minimal interruptions. Leaning prevents the chest from re-expanding, so the heart fills less. Compressors should swap about every 2 minutes to avoid fatigue.

Odpowiedź

A · Slow to 100–120/min and allow full chest recoil
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: D · The bladder is not emptying properly

Dlaczego to jest odpowiedź

A large post-void residual means incomplete emptying, for example from obstruction or a weak detrusor. It raises the risk of infection and overflow incontinence and may need intermittent catheterisation or treatment of the cause.

Odpowiedź

D · The bladder is not emptying properly
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side

Dlaczego to jest odpowiedź

Patients may avoid eating and brushing their teeth because these trigger attacks. Soft, lukewarm food, chewing on the unaffected side, gentle oral care and effective drug treatment help maintain nutrition and hygiene.

Odpowiedź

B · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Utrata ruchów jelit bez mechanicznej przeszkody

Dlaczego to jest odpowiedź

Niedrożność porażenna to niedrożność czynnościowa, w której perystaltyka ustaje, często po operacji jamy brzusznej, przy stosowaniu opioidów, zakażeniu lub zaburzeniach elektrolitowych (zwłaszcza niskim potasie). Szmery jelitowe są osłabione lub nieobecne.

Odpowiedź

D · Utrata ruchów jelit bez mechanicznej przeszkody
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Catheterise as per protocol or prescription

Dlaczego to jest odpowiedź

Urinary retention with a large residual volume needs bladder drainage to prevent discomfort, bladder damage and infection. Following local protocol, an in-and-out or indwelling catheter is used and the volume recorded.

Odpowiedź

C · Catheterise as per protocol or prescription
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Take it with orange juice rather than with tea

Dlaczego to jest odpowiedź

Vitamin C increases iron absorption, while milk, calcium, antacids, tea and coffee reduce it. She should also expect dark stools and may need advice on preventing constipation.

Odpowiedź

B · Take it with orange juice rather than with tea
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: A · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."

Dlaczego to jest odpowiedź

Shaking a baby can cause brain injury, retinal haemorrhages and death. Parents are taught that crying is normal, to put the baby down safely and step away when frustrated, and to ask for help.

Odpowiedź

A · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Stop the transfusion

Dlaczego to jest odpowiedź

Fever, chills and back pain early in a transfusion may signal an acute haemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line kept open with saline using new tubing, vital signs checked, the doctor called and the blood bag kept for testing.

Odpowiedź

B · Stop the transfusion
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Bronchodilators or corticosteroids

Dlaczego to jest odpowiedź

Guidelines advise supportive care for bronchiolitis: oxygen when needed, fluids or feeding support and suction of blocked noses. Bronchodilators, steroids and antibiotics have not been shown to help typical cases and are not routinely used.

Odpowiedź

A · Bronchodilators or corticosteroids
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · "What evidence do you have that nobody likes you?"

Dlaczego to jest odpowiedź

Cognitive restructuring helps the patient examine the evidence for and against a negative automatic thought, then develop a more balanced view. Reassurance or advice does not help the patient learn this skill.

Odpowiedź

C · "What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review

Dlaczego to jest odpowiedź

Cocaine can cause coronary vasospasm, myocardial infarction and arrhythmias, even in young people without heart disease. Chest pain after cocaine use needs urgent cardiac assessment.

Odpowiedź

B · Treat it as a possible heart attack, with an urgent ECG and medical review
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: 6:10 PM

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przelicz godzinę

18 − 12 = 6 → PM

Odpowiedź

6:10 PM

Odpowiedź

6:10 PM
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 13,5 h

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

19:25 → 24:00 = 275 min

Po północy

00:00 → 08:55 = 535 min

Suma

275 + 535 = 810 min
t = 810/60 = 13,5 h

Odpowiedź

t = 13,5 h
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 9 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 15·12 = 180 mg

Objętość

V = 180/20 = 9 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 9 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 75 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

20000/1000 = 20 szt./mL

Szybkość pompy

R = 1500/20 = 75 mL/h

Odpowiedź

R = 75 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 50 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

5·60 = 300 min

Szybkość kapania

R = 1500·10/300 = 50 gtt/min

Odpowiedź

R = 50 gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 1,6 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Pozostały czas

t = 200/126 = 1,587 ≈ 1,6 h

Odpowiedź

t = 1,6 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 17,9 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

14·64 = 896 szt./h

Stężenie

12 500/250 = 50 szt./mL

Szybkość pompy

R = 896/50 = 17,92 ≈ 17,9 mL/h

Odpowiedź

R = 17,9 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 6 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dawka na godzinę

Zlecenie jest na minutę dla całego pacjenta, więc masa ciała nie jest potrzebna.

10·60 = 600 mcg/h

Szybkość pompy

R = 600/100 = 6 mL/h

Odpowiedź

R = 6 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: U = 2,05 mL/kg/h

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Suma moczu

375 + 325 + 450 = 1150 mL

Na kilogram na godzinę

U = 1150/(70·8) = 2,054 ≈ 2,05 mL/kg/h

Odpowiedź

U = 2,05 mL/kg/h
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 6,7 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pozostała objętość

1000 − 600 = 400 mL

Czas

t = 400/60 = 6,667 ≈ 6,7 h

Odpowiedź

t = 6,7 h

To około 6 h 40 min, więc worek skończy się około 04:40.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 9/min → 1
SpO₂ 99% → 0
na tlenie → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 64/min → 0
przytomny (A) → 0
T 36,6 °C → 0

Dodaj

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3

Odpowiedź

NEWS2 = 3
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: wysokie ryzyko

Skala ryzyka upadku Morse’a: sześć pozycji. Upadki w wywiadzie: nie 0, tak 25. Diagnoza dodatkowa: nie 0, tak 15. Pomoc w poruszaniu się: brak, leżenie w łóżku lub pomoc pielęgniarki 0; kule, laska lub chodzik 15; trzymanie się mebli 30. Terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie 0, tak 20. Chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki 0; słaby 10; zaburzony 20. Stan psychiczny: zna swoje ograniczenia 0; przecenia lub zapomina o ograniczeniach 15. Suma wynosi od 0 do 125. Punkty odcięcia ryzyka różnią się między szpitalami; często stosuje się 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie.

Oceń każdą pozycję

upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak → 25
diagnoza dodatkowa: nie → 0
pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik → 15
terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak → 20
chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki → 0
stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach → 15

Dodaj

Suma w skali Morse’a = 25 + 0 + 15 + 20 + 0 + 15 = 75

Poziom ryzyka

75 → wysokie ryzyko

Odpowiedź

wysokie ryzyko
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 333 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·140 + 29,8 + 23,4 = 333,2 ≈ 333 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 333 mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: czysta kwasica z dużą luką

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 141 − (99 + 15) = 27

Wskaźnik delta

(27 − 12)/(24 − 15) = 1,667
czysta kwasica z dużą luką

Odpowiedź

czysta kwasica z dużą luką
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: częstość przedsionków = 250 bpm

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Fale trzepotania

F–F = 6 małych kratek = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 na minutę

Zespoły QRS

R–R = 24 małych kratek = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 63 na minutę
stosunek przewodzenia = 250 ÷ 63 = 4:1

Odpowiedź

częstość przedsionków = 250 bpm
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Blok AV 2:1: przy dwóch załamkach P na jeden QRS żadne dwa przewiedzione załamki P nie następują po sobie, więc nie widać, czy PR wydłużałby się (typ I), czy pozostawałby stały (typ II) przed nieprzewiedzionym załamkiem P. Z jednego zapisu nazywa się to blokiem AV 2:1; o typie decyduje dłuższy zapis lub zmiana stosunku przewodzenia. Wąski QRS czyni bardziej prawdopodobnym typ I, a szeroki typ II, ale żaden nie jest dowodem.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 38 małych kratek, 1500 ÷ 38 ≈ 39 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,52 s.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,76 s, 79 na minutę), dwa na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,18 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,14 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Dlaczego typ pozostaje otwarty

Co drugi załamek P nie jest przewiedziony, więc żadne dwa przewiedzione pobudzenia nie następują po sobie i wydłużenie PR nigdy nie mogłoby być widoczne.
blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Odpowiedź

blok AV 2:1 (typ nieokreślony)

Wąski QRS czyni bardziej prawdopodobnym typ I, a szeroki typ II, ale rozstrzygnąć może tylko dłuższy zapis lub zmiana stosunku przewodzenia.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions