Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Why are older adults at higher risk of dehydration?

  1. AThey usually drink more than younger adults
  2. BTheir sense of thirst is often reduced
  3. CTheir kidneys hold on to more water
  4. DThey lose less water through the skin
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

Three days after abdominal surgery, a patient coughs and the wound opens with bowel visible. What should the nurse do first?

  1. ALeave the wound uncovered so the surgeon can see it
  2. BSit the patient fully upright and ask them to cough again
  3. CCover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
  4. DPush the bowel gently back into the abdomen, then apply a firm bandage over it
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

A newly hired nurse had BCG vaccine as a child. Which TB screening test is usually preferred?

  1. AAn interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
  2. BNo screening, because BCG prevents all TB
  3. CA chest x-ray every month for the first year
  4. DA tuberculin skin test, which is read 24 hours after it is placed
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

Który pacjent najbardziej potrzebuje środków zapobiegających upadkom?

  1. APacjent oczekujący na wypis, który chodzi samodzielnie
  2. BStarszy pacjent, od niedawna splątany, przyjmujący lek uspokajający, o niepewnym chodzie
  3. CPrzytomny pacjent leżący, który stosuje się do poleceń
  4. DMłody dorosły ze złamanym palcem, który chodzi pewnie i bezpiecznie bez pomocy
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient with asthma uses a peak flow meter. A reading below 50% of personal best is in the red zone. Which statement shows correct understanding?

  1. A“I will stop all my inhalers until the reading is back up.”
  2. B“I will go for a short run to open up my lungs.”
  3. C“I will wait until tomorrow morning to see if the reading gets better on its own.”
  4. D“I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

After a cervical spinal cord injury, a patient has a blood pressure of 80/50 mmHg, a heart rate of 48/min and warm, dry skin. What is most likely?

  1. ANeurogenic shock
  2. BSeptic shock
  3. CHypovolemic shock
  4. DCardiac tamponade
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

Which is a major risk factor for Clostridioides difficile infection?

  1. ARegular exercise
  2. BRecent broad-spectrum antibiotic use
  3. CTaking regular paracetamol
  4. DA diet high in fibre and fresh fruit
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Which drug group is first-line for a prolonged convulsive seizure?

  1. AOpioids, such as morphine or diamorphine, given intravenously
  2. BBeta-blockers, such as bisoprolol or atenolol
  3. CBenzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam
  4. DAntihistamines, such as chlorphenamine
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Przytomny pacjent z glikemią 54 mg/dL (3,0 mmol/L) przyjął 15 g szybko działających węglowodanów. Kiedy należy ponownie sprawdzić glikemię?

  1. APo około 15 minutach
  2. BPo około 2 godzinach
  3. CPrzy następnym posiłku
  4. DNastępnego ranka
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient with ongoing hemolytic anemia has an HbA1c of 4,6%, but home glucose readings are often 180–220 mg/dL (10–12 mmol/L). What best explains the gap?

  1. AShort red cell life span lowers the HbA1c falsely
  2. BThe home glucose meter is reading falsely high
  3. CHemolysis makes the HbA1c test read too high
  4. DThe patient has true, well-controlled diabetes
11.FarmakologiaŚredni

Which lab tests are monitored in a patient taking carbamazepine?

  1. AThyroid antibodies and cortisol
  2. BSerum amylase and lipase
  3. CFull blood count and serum sodium
  4. DINR and aPTT
12.FarmakologiaTrudny

Metotreksat w reumatoidalnym zapaleniu stawów przyjmuje się raz w tygodniu. Pacjent przez pomyłkę przyjmuje tę samą dawkę codziennie. Jakie jest główne zagrożenie?

  1. ACiężkie nadciśnienie z powodu zatrzymania płynów
  2. BNasilenie zapalenia stawów z powodu tolerancji na lek
  3. CHipoglikemia, bo metotreksat silnie pobudza wydzielanie insuliny
  4. DZahamowanie czynności szpiku i zapalenie błon śluzowych z powodu toksyczności metotreksatu
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Why is active tuberculosis treated with several drugs for at least six months?

  1. ATo reduce the number of side effects compared with one drug
  2. BBecause each drug works on a different organ only
  3. CBecause the bacteria are resistant to all drugs at first
  4. DTo kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

Dlaczego przy tlenoterapii wysokoprzepływowej stosuje się nawilżanie?

  1. ANawilżony gaz niesie więcej tlenu na litr niż gaz suchy
  2. BPara wodna filtruje bakterie z dopływającego tlenu
  3. CSuchy gaz o wysokim przepływie wysusza drogi oddechowe i zagęszcza wydzielinę
  4. DNawilżanie zapobiega rozwojowi toksyczności tlenu
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Why is good blood pressure control important in chronic kidney disease?

  1. AIt slows the decline in kidney function
  2. BIt cures chronic kidney disease
  3. CIt lowers the blood glucose
  4. DIt raises the haemoglobin level in the blood
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z przewlekłą chorobą nerek ma hemoglobinę 92 g/L i rozpoczyna lek pobudzający erytropoezę (ESA). Co powinna monitorować pielęgniarka?

  1. ASłuch, ponieważ ESA mogą uszkadzać ucho wewnętrzne
  2. BCiśnienie krwi i hemoglobinę, ponieważ przekroczenie wartości zwiększa ryzyko zakrzepów
  3. CEnzymy wątrobowe, ponieważ ESA są toksyczne dla wątroby
  4. DGlikemię, ponieważ ESA często powodują hipoglikemię
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Which statement correctly describes physical dependence on opioids?

  1. AThe drug no longer has any side effects
  2. BThe patient is allergic to opioids
  3. CThe patient always craves the drug and misuses it despite harm
  4. DWithdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

After several days of a tight CPAP mask, a patient has a red, broken area on the bridge of the nose. What is this, and what should the nurse do?

  1. AAn allergic rash; stop the CPAP for good and give oral antihistamines
  2. BA device-related pressure injury; protect skin and refit the mask
  3. CA burn from the oxygen; apply ice to the area
  4. DA normal mark; take no action until it heals
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AWait until day 3 before letting her stand
  2. BHelp her sit, then stand slowly with support
  3. CLet her walk alone so she feels independent
  4. DAsk her to stand quickly to reduce dizziness
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

Which finding in a newborn at 6 hours requires the most urgent action?

  1. AMild moulding of the head
  2. BCentral cyanosis, fast breathing and grunting
  3. CAcrocyanosis of the hands and feet
  4. DSmall white milia on the nose and chin
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

9-miesięczne niemowlę ma napady silnego płaczu z podciąganiem kolan do brzucha i oddaje stolec przypominający galaretkę malinową. Jaka jest prawdopodobna przyczyna?

  1. AZaparcie
  2. BStenoza odźwiernika
  3. CWgłobienie jelita
  4. DCeliakia
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

Do szpitala przyniesiono 2-miesięczne niemowlę z siniakami na obu policzkach. Rodzic mówi, że dziecko „obija się o różne rzeczy”. Co powinna zrobić pielęgniarka?

  1. AObiektywnie udokumentować ustalenia i zgodnie z procedurą ochrony dzieci zgłosić podejrzenie
  2. BPowiedzieć rodzicowi, że zostanie złożone zgłoszenie, a następnie pozwolić mu zabrać dziecko do domu przed oceną sprawy
  3. COskarżyć rodzica o znęcanie się w obecności innych rodzin
  4. DZaakceptować wyjaśnienie, ponieważ niemowlęta często o coś się obijają
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

Which approach is most effective when setting limits with a patient who repeatedly breaks ward rules?

  1. AChange the rules for this patient to avoid conflict
  2. BLet each nurse decide on the day whether to apply the rules
  3. CState the rule and the consequence clearly, and make sure all staff apply it consistently
  4. DGive a long explanation each time the rule is broken and allow the patient to negotiate a new consequence
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A child has been admitted several times with unexplained fevers that only happen when her mother is present. Staff see the mother tampering with the child's IV line. What is the priority action?

  1. ADischarge the child home with the mother as soon as possible
  2. BEnsure the child's safety and follow child protection procedures
  3. CDocument the event carefully in the notes and wait to see whether it happens again before telling anyone else
  4. DDiscuss the matter with the mother alone and ask her to stop
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
2,8901 mL? mLzaokrąglij do 0,1 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Obliczenie dawki wstrzyknięcia daje 2,8901 mL. Zasada w tym ćwiczeniu mówi, że objętości 1 mL lub większe zaokrągla się do części dziesiątych mL. Jaką wartość x zapisujesz?

2,8901 mL
x = mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
00:0019:2500:20t = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew rozpoczyna się o 19:25 i kończy o 00:20 następnego ranka (zegar 24-godzinny). Ile minut t trwał?

19:2500:20
t = min
27.Obliczanie dawekŚredni
024681010 mL

Dziecko o masie 32 kg ma zlecone 10 mg/kg leku. Roztwór wyjściowy zawiera 50 mg/mL. Pobierz dawkę: jaką objętość V podajesz?

32 kg10 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
25%roztwór podstawowyV₁ = ? mL

Musisz przygotować 250 mL roztworu 1% (w/v) z roztworu podstawowego 25% (w/v). Jakiej objętości roztworu podstawowego V₁ potrzebujesz?

C₁ = 25%C₂ = 1%V₂ = 250 mL
V₁ = mL
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
1500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Podaj 1500 mL w ciągu 4 godzin zestawem o współczynniku 10 gtt/mL. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę. Zaokrąglij do najbliższej liczby całkowitej.

1500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
250 mg250 mL20 gtt/mL30 mg/h? gtt/min

250 mg leku rozcieńczono w 250 mL i podaje się grawitacyjnie przez zestaw o 20 gtt/mL. Zlecono 30 mg na godzinę. Wyznacz szybkość kapania R w kroplach na minutę.

250 mg/250 mL30 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
heparin 1 000 szt./mL60 szt./kg · 72 kg → V = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Protokół ćwiczeniowy przewiduje bolus heparyny 60 jednostek/kg dla pacjenta o masie ciała 72 kg. Fiolka zawiera 1 000 jednostek/mL. Jaką objętość V nabierasz? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

60 szt./kg72 kg1 000 szt./mL
V = mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
500 mg250 mLdobutamine? mL/h103 kg10 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 500 mg w 250 mL. Zlecenie to 10 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 103 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min103 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnawoda350 mLsok200 mLkostki lodu240 mLWlew dożylny80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz500 mLmocz375 mLdren z rany140 mLwymiociny150 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL. Licz kostki lodu jako połowę ich objętości.

woda: 350 mLsok: 200 mLkostki lodu: 240 mLWlew dożylny: 80 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL60 mL/hstart 08:3012:30: ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek 1000 mL podłączono o 08:30 i jest podawany przez pompę z prędkością 60 mL/h. Ile mL V zostanie w worku o 12:30?

1000 mL60 mL/h08:30 → 12:30
V = mL
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 98% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 140/min, przytomny, temperatura 36,9 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 16SpO₂ 98%powietrzeSBP 142HR 140AT 36,9 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Wartości do ćwiczeń: Na⁺ 129 mmol/L, glukoza 28,9 mmol/L i mocznik 20,7 mmol/L. Oblicz osmolalność surowicy Osm = 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, zaokrąglając do liczby całkowitej.

Na⁺ 129 mmol/Lglukoza 28,9 mmol/Lmocznik 20,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222614prawidłowe wyrównaniedodatkowa kwasica oddechowadodatkowa zasadowica oddechowa

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną: pH 7,32, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa), HCO₃⁻ 14 mmol/L. Porównaj zmierzone PaCO₂ ze wzorem Wintersa. Kliknij swoją interpretację.

pH 7,32PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 14 mmol/L
  1. 1prawidłowe wyrównanie
  2. 2dodatkowa kwasica oddechowa
  3. 3dodatkowa zasadowica oddechowa
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVprawidłowy rytm zatokowytrzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1tachykardia zatokowatrzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1prawidłowy rytm zatokowy
  2. 2trzepotanie przedsionków, przewodzenie 3:1
  3. 3tachykardia zatokowa
  4. 4trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)bradykardia zatokowablok AV II stopnia typu IIblok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Ten zapis w odprowadzeniu II pokazuje zaburzenie przewodzenia między przedsionkami a komorami. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1blok AV II stopnia typu I (Wenckebacha)
  2. 2bradykardia zatokowa
  3. 3blok AV II stopnia typu II
  4. 4blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: B · Their sense of thirst is often reduced

Dlaczego to jest odpowiedź

Ageing blunts thirst and reduces body water and the kidneys' ability to concentrate urine. Older patients often need to be offered and helped with drinks.

Odpowiedź

B · Their sense of thirst is often reduced
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: C · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help

Dlaczego to jest odpowiedź

Evisceration is a surgical emergency. The nurse stays with the patient, covers the bowel with sterile moist dressings, positions them to reduce tension on the wound and calls for urgent surgical review.

Odpowiedź

C · Cover it with sterile saline-soaked dressings and call for urgent help
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: A · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test

Dlaczego to jest odpowiedź

BCG vaccine can cause a false-positive tuberculin skin test. IGRA blood tests are not affected by BCG, so they are preferred for people who have had the vaccine.

Odpowiedź

A · An interferon-gamma release assay (IGRA) blood test
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Starszy pacjent, od niedawna splątany, przyjmujący lek uspokajający, o niepewnym chodzie

Dlaczego to jest odpowiedź

Nowo występujące splątanie, lek uspokajający i niepewny chód to główne czynniki ryzyka upadku. Pacjent wymaga takich środków jak niskie łóżko, zaplanowane wizyty w toalecie, ścisła obserwacja i przegląd leków.

Odpowiedź

B · Starszy pacjent, od niedawna splątany, przyjmujący lek uspokajający, o niepewnym chodzie
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”

Dlaczego to jest odpowiedź

A red-zone reading means a severe flare. The patient uses their quick-relief inhaler as in their action plan and seeks emergency care at once.

Odpowiedź

D · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · Neurogenic shock

Dlaczego to jest odpowiedź

Neurogenic shock follows loss of sympathetic tone, causing vasodilation, hypotension and bradycardia with warm skin. Hypovolemic shock usually causes a fast pulse and cool, clammy skin.

Odpowiedź

A · Neurogenic shock
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Recent broad-spectrum antibiotic use

Dlaczego to jest odpowiedź

Broad-spectrum antibiotics disrupt normal gut flora, letting C. difficile overgrow. Older age, hospital stay and proton pump inhibitors also increase the risk.

Odpowiedź

B · Recent broad-spectrum antibiotic use
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Benzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam

Dlaczego to jest odpowiedź

Benzodiazepines enhance GABA and are first-line for seizures lasting over five minutes. If seizures continue, second-line antiepileptic drugs are given and senior help is needed.

Odpowiedź

C · Benzodiazepines, such as buccal midazolam or IV lorazepam
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Po około 15 minutach

Dlaczego to jest odpowiedź

Reguła 15 to 15 g szybko działających węglowodanów, ponowna kontrola po 15 minutach i powtórzenie, jeśli glikemia nadal jest poniżej 70 mg/dL (3,9 mmol/L). Przekąska lub posiłek pomagają potem zapobiec nawrotowi.Sprawdzono w: Low blood sugar - self-care · MedlinePlus (NIH) (2026)

Odpowiedź

A · Po około 15 minutach
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely

Dlaczego to jest odpowiedź

HbA1c reflects glucose attached to hemoglobin over the red cell life span. In hemolysis, red cells are younger and have less time to bind glucose, so HbA1c is falsely low. Glucose monitoring or other markers are used instead.Sprawdzono w: The A1C Test & Diabetes · NIDDK (NIH) (2018); Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

A · Short red cell life span lowers the HbA1c falsely
11.Farmakologia

Odpowiedź: C · Full blood count and serum sodium

Dlaczego to jest odpowiedź

Carbamazepine can rarely cause bone marrow suppression and commonly lowers serum sodium. Blood counts, sodium and liver tests are checked, especially early in treatment.

Odpowiedź

C · Full blood count and serum sodium
12.Farmakologia

Odpowiedź: D · Zahamowanie czynności szpiku i zapalenie błon śluzowych z powodu toksyczności metotreksatu

Dlaczego to jest odpowiedź

Metotreksat hamuje reduktazę dihydrofolianową. Codzienne dawkowanie powoduje toksyczność w dzielących się tkankach, takich jak szpik kostny i błona śluzowa przewodu pokarmowego, co może być śmiertelne. Jako leczenie ratunkowe stosuje się kwas folinowy.

Odpowiedź

D · Zahamowanie czynności szpiku i zapalenie błon śluzowych z powodu toksyczności metotreksatu
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance

Dlaczego to jest odpowiedź

Mycobacterium tuberculosis grows slowly and has resistant mutants in any large population. A combination (for example rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol at first) kills susceptible and resistant bacteria and prevents resistance. Stopping early risks relapse and multidrug-resistant TB.

Odpowiedź

D · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: C · Suchy gaz o wysokim przepływie wysusza drogi oddechowe i zagęszcza wydzielinę

Dlaczego to jest odpowiedź

Suchy gaz o wysokim przepływie przekracza zdolność nosa do nawilżania, powodując suchość błon śluzowych, gęstą wydzielinę i dyskomfort. Ogrzewane, nawilżane systemy wysokoprzepływowe poprawiają tolerancję i pomagają usuwać wydzielinę.

Odpowiedź

C · Suchy gaz o wysokim przepływie wysusza drogi oddechowe i zagęszcza wydzielinę
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · It slows the decline in kidney function

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypertension is both a cause and a result of CKD. Controlling it, often with an ACE inhibitor or ARB when albuminuria is present, slows the loss of kidney function and reduces cardiovascular risk.

Odpowiedź

A · It slows the decline in kidney function
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: B · Ciśnienie krwi i hemoglobinę, ponieważ przekroczenie wartości zwiększa ryzyko zakrzepów

Dlaczego to jest odpowiedź

ESA mogą powodować nadciśnienie, a gdy hemoglobina zostanie podniesiona zbyt wysoko, zwiększają ryzyko zakrzepicy i udaru. Hemoglobinę kieruje się do umiarkowanego zakresu (zwykle około 100–120 g/L). Sprawdza się zapasy żelaza, ponieważ niedobór żelaza ogranicza odpowiedź.

Odpowiedź

B · Ciśnienie krwi i hemoglobinę, ponieważ przekroczenie wartości zwiększa ryzyko zakrzepów
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly

Dlaczego to jest odpowiedź

Physical dependence is a predictable adaptation to regular opioids, causing withdrawal if they stop suddenly, so doses are tapered. Addiction is a behavioural condition with craving, loss of control and continued use despite harm.

Odpowiedź

D · Withdrawal occurs if the drug is stopped suddenly
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: B · A device-related pressure injury; protect skin and refit the mask

Dlaczego to jest odpowiedź

Masks, tubes, catheters and splints can cause pressure injuries. The nurse checks the skin under devices regularly, uses protective dressings, adjusts fit and repositions where possible.

Odpowiedź

B · A device-related pressure injury; protect skin and refit the mask
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Help her sit, then stand slowly with support

Dlaczego to jest odpowiedź

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Odpowiedź

B · Help her sit, then stand slowly with support
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: B · Central cyanosis, fast breathing and grunting

Dlaczego to jest odpowiedź

Central cyanosis, tachypnoea and grunting indicate respiratory distress and need immediate assessment, oxygen and evaluation for causes such as infection, heart disease or lung problems.

Odpowiedź

B · Central cyanosis, fast breathing and grunting
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Wgłobienie jelita

Dlaczego to jest odpowiedź

Wgłobienie powoduje przerywany, kolkowy ból, wymioty, wyczuwalny guz o kształcie kiełbaski i stolce z krwią i śluzem. To stan nagły.

Odpowiedź

C · Wgłobienie jelita
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: A · Obiektywnie udokumentować ustalenia i zgodnie z procedurą ochrony dzieci zgłosić podejrzenie

Dlaczego to jest odpowiedź

Siniaki u niemowlęcia, które się jeszcze nie przemieszcza, są silnym sygnałem ostrzegawczym przemocy, a wywiad nie zgadza się z rozwojem dziecka. Pielęgniarka dokumentuje fakty, zapewnia dziecku bezpieczeństwo i postępuje zgodnie z procedurą ochrony dzieci.

Odpowiedź

A · Obiektywnie udokumentować ustalenia i zgodnie z procedurą ochrony dzieci zgłosić podejrzenie
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: C · State the rule and the consequence clearly, and make sure all staff apply it consistently

Dlaczego to jest odpowiedź

Effective limit setting is clear, calm and consistent across the whole team. The behaviour expected and the consequence are stated in advance and applied without anger or punishment.

Odpowiedź

C · State the rule and the consequence clearly, and make sure all staff apply it consistently
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: B · Ensure the child's safety and follow child protection procedures

Dlaczego to jest odpowiedź

This suggests factitious disorder imposed on another, which is a form of child abuse. The nurse protects the child and reports through safeguarding procedures. Confronting the parent alone can increase the risk to the child.

Odpowiedź

B · Ensure the child's safety and follow child protection procedures
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: x = 2,9 mL

Zaokrąglanie: spójrz na cyfrę tuż za miejscem, do którego zaokrąglasz: 5 lub więcej zaokrągla w górę, 4 lub mniej zostawia cyfrę bez zmian. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, nigdy kroków pośrednich. Typowe zasady egzaminacyjne: objętości 1 mL lub większe do części dziesiątych, objętości poniżej 1 mL do części setnych, szybkość kapania do pełnych kropli, a masy do jednego miejsca po przecinku; zawsze stosuj zasadę podaną w pytaniu.

Cyfra na miejscu: części dziesiąte

2.8901 → 8

Decyduje tylko następna cyfra

2,8901 → 9
9 to 5 lub więcej, więc zaokrąglij 8 w górę.
Dalsze cyfry (01) się nie liczą: zaokrąglaj raz, nigdy krok po kroku.

Zaokrąglij

x = 2,9 mL

Odpowiedź

x = 2,9 mL
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: t = 295 min

Zegar 24-godzinny: od godziny 13:00 dodaj 12 do godziny (3:45 po południu = 15:45). Od północy do 0:59 to 00:00–00:59, a 12:00–12:59 pozostaje 12:00–12:59. Przy powrocie odejmij 12 od godzin 13–23; godziny 00 stają się 12 (po północy). Czas przechodzący przez północ licz w dwóch częściach: do 24:00 (00:00), a potem od 00:00.

Przed północą

19:25 → 24:00 = 275 min

Po północy

00:00 → 00:20 = 20 min

Suma

t = 275 + 20 = 295 min

Odpowiedź

t = 295 min
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 6,4 mL

Pobieranie dawki: objętość = (przepisana dawka/stężenie preparatu) × objętość preparatu. Najpierw zamień na te same jednostki, potem sprawdź, czy objętość mieści się w strzykawce i wypada na jednej z jej kresek.

Dawka z masy ciała

D = 10·32 = 320 mg

Objętość

V = 320/50 = 6,4 mL

Na strzykawce

Na tej strzykawce 10 mL każda mała kreska to 0,2 mL.

Odpowiedź

V = 6,4 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V₁ = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Objętość roztworu podstawowego

V₁ = 1·250/25 = 10 mL

Odpowiedź

V₁ = 10 mL
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 63 gtt/min

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Czas w minutach

4·60 = 240 min

Szybkość kapania

R = 1500·10/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Odpowiedź

R = 63 gtt/min

Przy łóżku zaokrąglasz do najbliższej pełnej kropli: 63 gtt/min.

30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: R = 10 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Stężenie

250/250 = 1 mg/mL

Objętość na godzinę

30/1 = 30 mL/h

Szybkość kapania

R = 30·20/60 = 10 gtt/min

Odpowiedź

R = 10 gtt/min
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: V = 4,3 mL

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Potrzebna liczba sztuk

60·72 = 4 320 szt.

Objętość

V = 4320/1000 = 4,32 ≈ 4,3 mL

Odpowiedź

V = 4,3 mL
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 30,9 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

10·103 = 1030 mcg/min
1030·60 = 61800 mcg/h

Szybkość pompy

R = 61800/2000 = 30,9 mL/h

Odpowiedź

R = 30,9 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1830 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 350 + 200 = 550 mL
kostki lodu: 240/2 = 120 mL
Wlew dożylny: 80·12 = 960 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 1830 mL

Odpowiedź

I = 1830 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: V = 760 mL

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Czas, który upłynął

08:30 → 12:30 = 4 h

Przetoczona objętość

60·4 = 240 mL

Pozostała objętość

V = 1000 − 240 = 760 mL

Odpowiedź

V = 760 mL
35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 13

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: bez zaburzeń → 4
wilgotność: okazjonalnie wilgotna → 3
aktywność: siedzi na krześle → 2
ruchomość: bardzo ograniczona → 2
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 4 + 3 + 2 + 2 + 1 + 1 = 13

Odpowiedź

B = 13
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niskie–średnie

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
na powietrzu → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 140/min → 3
przytomny (A) → 0
T 36,9 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Co najmniej jeden parametr daje 3 punkty.

Grupa ryzyka

niskie–średnie

Odpowiedź

niskie–średnie

Pojedynczy wynik 3 wymaga pilnej oceny nawet przy niskiej sumie.

37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: Osm = 308 mOsm/kg

Wartości pochodne: obliczona osmolalność surowicy to 2·Na⁺ + glukoza + mocznik, gdy wszystkie wartości są w mmol/L (2·Na⁺ + glukoza/18 + BUN/2,8, gdy glukoza i BUN są w mg/dL); norma wynosi około 275–295 mOsm/kg. Wskaźnik P/F to PaO₂ podzielone przez FiO₂ jako ułamek. Ciśnienie tlenu pęcherzykowego na poziomie morza to PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg, a gradient A–a to PAO₂ − PaO₂.

Obliczona osmolalność

Osm = 2·129 + 28,9 + 20,7 = 307,6 ≈ 308 mOsm/kg

Odpowiedź

Osm = 308 mOsm/kg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: prawidłowe wyrównanie

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Oczekiwane PaCO₂

1,5·14 + 8 = 29 → 27–31 mmHg

Porównaj

zmierzone: 28 mmHg → prawidłowe wyrównanie

Odpowiedź

prawidłowe wyrównanie
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 10 małych kratek, 1500 ÷ 10 ≈ 150 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 0,40 s.
3. Załamki P: brak; regularne fale trzepotania o kształcie zębów piły co 0,20 s (300 na minutę), 2 na każdy zespół QRS.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1

Odpowiedź

trzepotanie przedsionków, przewodzenie 2:1
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok AV II stopnia typu II

Bloki AV: wyznacz kolejne załamki P i sprawdź, po których następuje zespół QRS. Blok I stopnia: każdy załamek P przewiedziony, PR stały i powyżej 0,20 s. Blok II stopnia typu I (Mobitz I, Wenckebacha): odstęp PR wydłuża się z pobudzenia na pobudzenie, aż jeden załamek P nie zostanie przewiedziony, po czym cykl zaczyna się od nowa (grupowanie pobudzeń). Blok II stopnia typu II (Mobitz II): odstęp PR pobudzeń przewiedzionych pozostaje stały, a załamki P nagle nie są przewodzone; zespół QRS jest często szeroki. Blok III stopnia (całkowity): załamki P i zespoły QRS są każde regularne, ale niezależne, odstęp PR zmienia się przypadkowo, a częstość przedsionków jest większa niż częstość rytmu zastępczego (węzłowy 40–60/min z wąskim zespołem QRS, komorowy 20–40/min z szerokim zespołem QRS). Bloku 2:1 nie można na podstawie jednego zapisu określić jako typ I lub typ II.

Pięć kroków

1. Częstość: 6 zespołów QRS w 6 s, × 10 = 60 na minutę.
2. Rytm: załamki P są regularne; R–R jest regularny z wyjątkiem długiej przerwy, w której brakuje zespołu QRS.
3. Załamki P: dodatnie i regularne (P–P 0,76 s, 79 na minutę); po jednym z każdych 4 załamków P nie następuje zespół QRS.
4. Odstęp PR: stały i wynosi 0,24 s w pobudzeniach przewiedzionych.
5. QRS: 0,12 s, szeroki (0,12 s lub więcej).

Interpretacja

blok AV II stopnia typu II

Odpowiedź

blok AV II stopnia typu II

Bloki typu II i III stopnia mogą nagle się pogłębić, dlatego podręczniki uznają je za poważniejsze niż typ I.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions