Pytania ćwiczeniowe w stylu NCLEX (RN): zestaw na powtórkę

Wzory, najważniejsze kroki metod dla każdego tematu i 40 zadań do ćwiczenia, z pełnymi rozwiązaniami na końcu.

Nowe zadaniaWróć do przedmiotu

W oknie drukowania wybierz „Zapisz jako PDF”, aby zachować kopię na swoim urządzeniu.

1Wzory i metody

Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Metoda

  1. Zacznij od standardowych środków ostrożności u każdego pacjenta: higiena rąk, środki ochrony indywidualnej odpowiednie do spodziewanej ekspozycji, bezpieczne postępowanie z ostrymi narzędziami.
  2. Dodaj środki ostrożności zależnie od drogi szerzenia: kontaktowe (fartuch, rękawiczki), kropelkowe (maseczka chirurgiczna), powietrzne (N95, pokój z ujemnym ciśnieniem).
  3. Utrzymuj sterylne przedmioty sterylnymi: jeśli masz wątpliwości, nie są sterylne; wymień, nigdy nie wycieraj.
  4. Zapobiegaj szkodom w otoczeniu: środki zapobiegania upadkom, przymus bezpośredni tylko w ostateczności, RACE i PASS w pożarze.
  5. Sprawdź zasady podawania leków, dwa identyfikatory i dodatkowe zabezpieczenia dla leków wysokiego ryzyka; zgłaszaj błędy i zdarzenia niemal błędne (near miss).

Ustalanie priorytetów i delegowanie

Metoda

  1. Zapytaj, co najszybciej zaszkodzi pacjentowi, jeśli nic się nie zrobi.
  2. Zastosuj ABC (C-A-B w zatrzymaniu krążenia), a następnie hierarchię Maslowa: potrzeby fizjologiczne przed bezpieczeństwem, bezpieczeństwo przed potrzebami psychologicznymi.
  3. Porównaj opcje: ostre przed przewlekłym, niestabilne przed stabilnym, nieoczekiwane przed oczekiwanym, ogólnoustrojowe przed miejscowym, i porównaj każdy objaw ze stanem wyjściowym pacjenta.
  4. Oceń, zanim zadziałasz, chyba że to stan nagły; wtedy wybierz krok, od którego zależą pozostałe.
  5. Przy delegowaniu sprawdź pięć zasad: zadanie, okoliczności, osoba, polecenia i nadzór. Ocena, edukacja i ewaluacja pozostają przy pielęgniarce (RN).

Wartości laboratoryjne i elektrolity

Metoda

  1. Porównaj wartość z zakresem referencyjnym laboratorium, a następnie ze stanem wyjściowym i trendem pacjenta.
  2. Sprawdź próbkę: hemoliza, opóźnienie lub krew pobrana w pobliżu wlewu dożylnego mogą dać fałszywe wyniki.
  3. Powiąż wartość z typowymi objawami oraz z lekami i stanami, które ją powodują.
  4. Szukaj interakcji: niski potas lub magnez zwiększa toksyczność digoksyny; odwodnienie zwiększa stężenie litu.
  5. Działaj dla pacjenta: oceń, wstrzymaj lek, jeśli stężenie jest niebezpieczne, powtórz na głos wartości krytyczne i poinformuj osobę zlecającą.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Metoda

  1. Nazwij problem: niewydolność pompy, zamknięta tętnica, rytm serca, zakrzep, zwężenie dróg oddechowych, zakażenie albo problem z urządzeniem.
  2. Najpierw sprawdź objawy zagrożenia: hipoksję, hipotensję, ból w klatce piersiowej, nowe splątanie, zimną kończynę bez tętna.
  3. Dopasuj tlen do pacjenta: 94–98% u większości, 88–92% u osób zagrożonych retencją CO₂.
  4. Połącz każdy lek z jego badaniem i ryzykiem: warfaryna i INR, heparyna i aPTT oraz płytki krwi, diuretyki i potas.
  5. Wybierz bezpieczne pierwsze działanie, następnie eskaluj i oceń ponownie.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Metoda

  1. Sprawdź glikemię u każdego pacjenta z nowym splątaniem, osłabieniem lub napadem drgawek.
  2. Traktuj poziom świadomości jako najwcześniejszy sygnał ostrzegawczy problemów z mózgiem; źrenice i triada Cushinga pojawiają się późno.
  3. W stanach nagłych w cukrzycy odróżnij DKA (ketony, kwasica) od HHS (bardzo wysoka osmolalność, odwodnienie); najpierw podaj płyny.
  4. Przy zaburzeniach sodu i wody ustal, czy ADH jest w nadmiarze (SIADH), czy go brakuje (moczówka prosta), a przewlekłe zmiany koryguj powoli.
  5. Przy problemach z nerkami przypisz przyczynę do przednerkowej, wewnątrznerkowej lub pozanerkowej i obserwuj potas oraz płyny.

Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Metoda

  1. Zapytaj, co może być ukryte: krwawienie wewnętrzne, zakażenie bez gorączki, hipowentylacja przy prawidłowym SpO₂.
  2. Wykorzystaj czas, jaki upłynął po operacji, aby zawęzić powikłania: krwawienie w ciągu godzin, problemy z klatką piersiową w ciągu dni, problemy z raną i przeciek później.
  3. Przy bólu oceń go, zastosuj analgezję multimodalną, oceń ponownie i monitoruj sedację przy każdym opioidzie.
  4. U chorych na raka każdą chorobę w okresie nadiru traktuj jak sepsę neutropeniczną i poznaj stany nagłe w onkologii.
  5. Przy oparzeniach licz tylko obszary częściowej i pełnej grubości skóry, zacznij odliczanie wg Parklanda od chwili oparzenia i dostosowuj płyny do diurezy.

Pielęgniarstwo położnicze

Metoda

  1. Umieść kobietę w czasie: tydzień ciąży, okres porodu lub doba po porodzie, i zdecyduj, co jest w tym momencie prawidłowe.
  2. Szukaj pacjenta w niebezpieczeństwie: matki, płodu lub noworodka, albo kilku z nich naraz.
  3. Połącz objaw z przyczyną: VEAL CHOP dla deceleracji, cztery T dla krwawienia, BUBBLE-HE po porodzie.
  4. Najpierw wybierz działanie, które poprawia przepływ krwi i dotlenienie (ułożenie na boku, wstrzymanie oksytocyny, masaż dna macicy), potem eskaluj.

Pielęgniarstwo pediatryczne

Metoda

  1. Najpierw zanotuj wiek dziecka: od niego zależą prawidłowe parametry życiowe, kamienie milowe rozwoju i właściwa skala bólu.
  2. Oceń drożność dróg oddechowych, oddychanie i krążenie, pamiętając, że dzieci się kompensują, a potem szybko się pogarszają.
  3. Dopasuj działanie do etapu rozwoju i włącz rodzinę.
  4. Sprawdź, czy odpowiedź jest bezpieczna dla dziecka: dawka zależna od masy ciała, bez aspiryny w chorobie wirusowej, bez kodeiny poniżej 12. roku życia.

Pielęgniarstwo psychiatryczne

Metoda

  1. Ustal, czy istnieje bezpośrednie zagrożenie: samobójstwo, przemoc, stan nagły związany z lekami lub choroba somatyczna.
  2. Najpierw działaj na rzecz bezpieczeństwa: obserwuj, usuń środki, deeskaluj, odstaw szkodliwy lek, wezwij pomoc.
  3. Wybierz odpowiedź terapeutyczną: uznaj uczucia, przedstaw rzeczywistość, unikaj fałszywego uspokajania i pytań „dlaczego”.
  4. Szanuj prawa pacjenta: najmniej restrykcyjna opcja, zgoda i poufność wraz z jej granicami.

Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Kroki metryczne
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Masa i długość
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Miary domowe
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatura
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Zegar 24-godzinny
godziny PM 1–11: dodaj 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Szybkość dawkowania
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Współczynniki laboratoryjne
glukoza 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatynina 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Metoda

  1. Zapisz daną wielkość z jednostką i jednostkę, którą chcesz otrzymać.
  2. Wybierz odpowiednik: 1000 między kg, g, mg i mcg lub L i mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 łyżeczka = 5 mL, 1 łyżka stołowa = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 szklanka = 240 mL.
  3. Zapisz to jako ułamek tak, aby niechciana jednostka się skróciła; dla szybkości użyj jednego ułamka na każdą zmieniającą się jednostkę.
  4. Sprawdź kierunek: mniejsza jednostka daje większą liczbę.
  5. Zaokrąglaj tylko ostateczną odpowiedź, z dokładnością podaną w pytaniu.

Obliczanie dawek

Dawka ze stężenia
objętość = dawka / stężenie
Dawka zależna od masy ciała
dawka = mg/kg × masa ciała
Tabletki
liczba = dawka / dawka w tabletce
Jednostki
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Metoda

  1. Przelicz zleconą dawkę i moc preparatu na tę samą jednostkę.
  2. Użyj wzoru „potrzebne przez dostępne razy ilość”: (D/H) × Q.
  3. Przy dawkach zależnych od masy ciała najpierw pomnóż przez masę w kg, a potem podziel dawkę dobową przez liczbę dawek.
  4. Najpierw oszacuj wynik i sprawdź, czy odpowiedź jest rozsądna.

Szybkość wlewów dożylnych

Szybkość pompy
mL/h = volume (mL)/time (h)
Szybkość kapania
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Czas wlewu
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Metoda

  1. Prędkość pompy w mL/h: objętość podzielona przez czas w godzinach.
  2. Prędkość kroplówki w kroplach/min: objętość × współczynnik kroplenia podzielone przez czas w minutach.
  3. Pozostały czas: pozostała objętość podzielona przez prędkość.
  4. Zaokrąglaj tak, jak wymaga zadanie lub sprzęt.

Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Dawka dobowa
mg/dobę = mg/kg/dobę × masa ciała (kg)
Liczba dawek na dobę
liczba = 24 h / odstęp między dawkami (h)
Funty na kilogramy
kg = lb / 2,2
Stężenie wlewu
jednostki/mL = jednostki w worku / objętość worka
Szybkość pompy
mL/h = dawka na godzinę / stężenie
Wlew miareczkowany
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dawka z prędkości pompy
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Jednostki
1 mg = 1000 mcg

Płyny dożylne i bilans płynów

Holliday–Segar na godzinę
4 mL/kg (pierwsze 10 kg) + 2 mL/kg (kolejne 10 kg) + 1 mL/kg (każdy kg powyżej 20)
Holliday–Segar na dobę
100 / 50 / 20 mL/kg dla tych samych przedziałów
Bilans płynów
przyjęte − wydalone
Kostki lodu
liczą się jako połowa swojej objętości
Diureza
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Czas wlewu
czas (h) = pozostała objętość (mL) / prędkość (mL/h)
Przetoczona objętość
mL = prędkość × czas

Skale oceny klinicznej

Skala śpiączki Glasgow (GCS)
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 objawów × 0–2 = 0–10; 7–10 uspokajający, 4–6 umiarkowanie nieprawidłowy, 0–3 niski
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 ryzyko
Skala ryzyka upadku Morse’a
upadki 25, diagnoza 15, pomoc 15/30, wkłucie dożylne 20, chód 10/20, stan psychiczny 15
Ryzyko według NEWS2
0–4 niskie; pojedyncze 3 niskie–średnie; 5–6 średnie; ≥ 7 wysokie
Średnie ciśnienie tętnicze (MAP)
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Ciśnienie tętna i wskaźnik wstrząsu
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Wskaźnik masy ciała
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Metoda

  1. Znajdź arkusz punktacji używany w pytaniu i jego zakres (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Oceń każdą pozycję osobno, dopasowując opis do jej poziomu.
  3. Dodaj punkty z pozycji i sprawdź, czy suma mieści się w zakresie.
  4. Zastosuj punkty odcięcia: w NEWS2 szukaj także każdego pojedynczego parametru dającego 3 punkty.
  5. Dla wartości pochodnych użyj MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP i BMI = kg/m².

Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Zakresy prawidłowe
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Zaburzenie oddechowe: PaCO₂ odwrotnie do pH; metaboliczne: HCO₃⁻ zgodnie z pH
Wzór Wintersa
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Zasadowica metaboliczna
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Luka anionowa
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Luka anionowa skorygowana o albuminy
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Wskaźnik delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Wskaźnik P/F
PaO₂/FiO₂
Równanie gazu pęcherzykowego
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Osmolalność surowicy
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Metoda

  1. Odczytaj pH: poniżej 7,35 to kwasica, powyżej 7,45 zasadowica.
  2. Znajdź wartość, która to tłumaczy: PaCO₂ zmieniające się odwrotnie do pH oznacza zaburzenie oddechowe, HCO₃⁻ zmieniające się zgodnie z pH – metaboliczne.
  3. Spójrz na drugą wartość: prawidłowa oznacza brak wyrównania, nieprawidłowa w kierunku wyrównującym oznacza wyrównanie częściowe, a prawidłowe pH przy obu wartościach nieprawidłowych oznacza wyrównanie całkowite.
  4. Przy kwasicy metabolicznej porównaj PaCO₂ ze wzorem Wintersa, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, i oblicz lukę anionową Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Wysoką lukę anionową sprawdź wskaźnikiem delta, a przy niskiej albuminie – luką skorygowaną.

Interpretacja zapisu rytmu EKG

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Częstość akcji serca, rytm regularny
300 ÷ duże kratki = 1500 ÷ małe kratki = 60 ÷ RR (s)
Częstość akcji serca, rytm nieregularny
Zespoły QRS w 6 s × 10
Prawidłowy odstęp PR
0,12–0,20 s
Prawidłowy czas trwania QRS
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Częstości zatokowe
bradykardia < 60, prawidłowa 60–100, tachykardia > 100 /min
Częstości rytmów zastępczych
węzłowy 40–60, komorowy 20–40 /min
Szybkie rytmy
SVT 150–250 /min (wąskie), VT > 100 /min (szerokie)

Metoda

  1. Częstość: przy rytmie regularnym podziel 300 przez liczbę dużych kratek lub 1500 przez liczbę małych kratek między dwoma załamkami R; przy rytmie nieregularnym policz zespoły QRS w 6 sekundach i pomnóż przez 10.
  2. Rytm: porównaj odstępy R–R. Równe oznaczają rytm regularny; powtarzający się wzorzec to rytm regularnie nieregularny; brak jakiegokolwiek wzorca to rytm całkowicie nieregularny.
  3. Załamki P: czy w odprowadzeniu II przed każdym zespołem QRS jest dodatni załamek P, wszystkie takie same? Szukaj fal migotania lub fal o kształcie zębów piły, odwróconych załamków P i załamków P bez zespołu QRS.
  4. Odstęp PR: od początku P do początku QRS, prawidłowo 0,12–0,20 s i stały. Sprawdź, czy się wydłuża, czy pozostaje stały przed wypadnięciem pobudzenia, czy zmienia się przypadkowo.
  5. Czas trwania QRS: poniżej 0,12 s to wąski; 0,12 s lub więcej to szeroki. Następnie nazwij rytm, a dla QT użyj QTc = QT/√RR (Bazett) z czasami w sekundach.

2Zadania do ćwiczenia

1.Podstawy pielęgniarstwaŚredni

Kiedy należy myć ręce wodą z mydłem zamiast używać preparatu alkoholowego?

  1. ANigdy, bo preparat alkoholowy jest zawsze lepszy
  2. BPrzed każdym rutynowym pomiarem parametrów
  3. CTylko na początku zmiany
  4. DGdy ręce są widocznie brudne lub zanieczyszczone
2.Podstawy pielęgniarstwaTrudny

A nurse develops vomiting and diarrhoea during a norovirus outbreak. When can they usually return to work (UK guidance)?

  1. A48 hours after the symptoms have stopped
  2. BThe next shift, if they feel well enough
  3. CAs soon as the vomiting stops
  4. DAfter a full week, whatever the symptoms
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaŚredni

Why is keeping a patient warm (normothermia) during surgery part of infection prevention?

  1. ACold makes bacteria grow faster in the operating room air and on the drapes
  2. BWarmth sterilizes the surgical site
  3. CWarm patients do not need antibiotic prophylaxis
  4. DLow body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjentaTrudny

A patient with pulmonary tuberculosis has been on treatment. Which findings usually allow airborne isolation to end?

  1. AOne negative chest x-ray after starting treatment
  2. BThree negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
  3. CThe patient has been in hospital for one week and has taken every dose of medicine
  4. DThe cough has stopped, even with no sputum tests
5.Ustalanie priorytetów i delegowanieŚredni

A patient has a serum potassium of 2,9 mEq/L. Which finding should the nurse expect?

  1. AFlushed, warm skin and a slow heart rate
  2. BTall, peaked T waves and muscle twitching
  3. CA rise in urine output and thirst only
  4. DMuscle weakness and U waves on the ECG
6.Ustalanie priorytetów i delegowanieTrudny

Two days after starting haloperidol, a patient suddenly develops painful neck twisting and the eyes roll upwards. What should the nurse anticipate?

  1. AAn anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
  2. BPhysical restraint until the spasm passes
  3. CNo action, because the spasm is a sign of improvement
  4. DA higher dose of haloperidol to calm the patient and stop the movements quickly
7.Pielęgniarstwo kliniczneŚredni

A patient with DKA has an arterial blood gas showing a low pH and a low bicarbonate. Which disturbance is this?

  1. ARespiratory alkalosis
  2. BMetabolic alkalosis
  3. CMetabolic acidosis
  4. DRespiratory acidosis
8.Pielęgniarstwo kliniczneTrudny

Którego pacjenta należy zobaczyć najpierw w triażu?

  1. APacjenta ze skręconą kostką i lekkim obrzękiem
  2. BPacjenta z głośnym oddechem i obrzękniętymi wargami po zjedzeniu orzeszków ziemnych
  3. CPacjenta, który prosi o powtórzenie recepty
  4. DPacjenta z bólem gardła od dwóch dni
9.Wartości laboratoryjne i elektrolityŚredni

Pacjent z bólem w klatce piersiowej, który zaczął się godzinę temu, ma prawidłowe pierwsze oznaczenie troponiny. Jaka jest prawidłowa interpretacja?

  1. AZawału nie wykluczono; troponinę powtarza się zgodnie z protokołem
  2. BPacjent może być od razu wypisany do domu
  3. CTroponina nie jest przydatna u pacjentów z bólem w klatce piersiowej
  4. DZawał wykluczono, więc nie są potrzebne dalsze oznaczenia troponiny
10.Wartości laboratoryjne i elektrolityTrudny

A patient's total calcium is 7,6 mg/dL and the albumin is 2,0 g/dL. Using the common correction (add 0,8 mg/dL for each 1 g/dL that albumin is below 4,0), what is the corrected calcium?

  1. A11,6 mg/dL, above the normal range
  2. B7,6 mg/dL, below the normal range
  3. C6,0 mg/dL, well below the normal range
  4. D9,2 mg/dL, within the normal range
11.FarmakologiaŚredni

Które działanie niepożądane jest typowe dla blokera kanału wapniowego amlodypiny?

  1. ASuchy kaszel
  2. BObrzęk kostek
  3. CHiperkaliemia
  4. DSkurcz oskrzeli
12.FarmakologiaTrudny

A patient with severe chronic hyponatraemia receives hypertonic saline. Why is the rate of correction strictly limited?

  1. ARaising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain
  2. BHypertonic saline is toxic to the liver at high rates
  3. CFast correction causes immediate kidney failure
  4. DRaising sodium too fast causes severe hypokalaemia and cardiac arrest
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyŚredni

Rheumatic heart disease most often follows which infection?

  1. AA viral infection of the upper airway
  2. BA fungal infection of the lungs
  3. CStaphylococcal infection of the skin
  4. DA group A streptococcal throat infection
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowyTrudny

During drainage of a large pleural effusion, a patient starts coughing and feels tight in the chest. What should the nurse do?

  1. AAsk the patient to cough harder to help the flow
  2. BStop or clamp the drainage and inform the doctor
  3. CSpeed up the drainage to finish quickly
  4. DLie the patient flat until the drainage is complete
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiŚredni

Podczas leczenia DKA glikemia spada poniżej około 14 mmol/L (około 250 mg/dL), ale ketony nadal są podwyższone. Co zwykle się dzieje?

  1. ADo płynów dodaje się glukozę; insulina jest kontynuowana
  2. BPacjent zjada posiłek, a leczenie dożylne się kończy
  3. CWszystkie płyny dożylne zostają zatrzymane, aby uniknąć przeciążenia płynami
  4. DWlew insuliny zostaje natychmiast zatrzymany
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerkiTrudny

Pacjent z podejrzeniem udaru przybywa dwie godziny po wystąpieniu objawów. Glikemia z krwi włośniczkowej wynosi 2,4 mmol/L (43 mg/dL). Co powinno się stać dalej?

  1. AWyrównać niską glikemię i ponownie ocenić objawy neurologiczne
  2. BZignorować glikemię, ponieważ nie ma znaczenia dla oceny udaru
  3. CNatychmiast podać trombolizę bez dalszych badań
  4. DPodać insulinę dożylnie, aby chronić komórki mózgu
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaŚredni

Które stwierdzenie dotyczące żywienia w łagodnym ostrym zapaleniu trzustki zgadza się z aktualnymi zaleceniami?

  1. APacjentów należy żywić wyłącznie pozajelitowo
  2. BPacjenci muszą pozostawać na czczo co najmniej trzy tygodnie, aby oszczędzić trzustkę
  3. CJedzenie wstrzymuje się do czasu normalizacji amylazy
  4. DŻywienie doustne można wznowić wcześnie, gdy ból i nudności na to pozwalają
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologiaTrudny

A patient admitted for an elective general anaesthetic mentions that they ate a slice of toast 3 hours ago. What should the nurse do?

  1. ASay nothing, since toast is a light food
  2. BGive a large drink to wash the food through
  3. CInform the anaesthetist, as surgery may be delayed
  4. DAsk the patient to try to vomit to empty the stomach
19.Pielęgniarstwo położniczeŚredni

A baby has prolonged jaundice at 3 weeks with pale, chalky stools and dark urine. What should the nurse suspect?

  1. AErythema toxicum
  2. BBreast milk jaundice
  3. CBiliary atresia
  4. DPhysiological jaundice
20.Pielęgniarstwo położniczeTrudny

A mother on day 1 is quiet, lets the nurse change the baby and talks repeatedly about the birth. How should the nurse interpret this?

  1. ASigns of postpartum psychosis
  2. BRejection of the baby
  3. CNormal letting-go behaviour
  4. DNormal taking-in behaviour
21.Pielęgniarstwo pediatryczneŚredni

Jakiego środka ostrożności wymaga dziecko z podejrzeniem guza Wilmsa (nerczaka zarodkowego)?

  1. ACodzienne lewatywy
  2. BUnikanie palpacji brzucha
  3. CZachęcanie do energicznego masażu brzucha
  4. DUtrzymywanie dziecka w pozycji płaskiej w łóżku przez 2 tygodnie
22.Pielęgniarstwo pediatryczneTrudny

4-latek ma wysoką gorączkę, ślini się, siedzi pochylony do przodu z wyprostowaną szyją i wygląda na przestraszonego. Co powinna zrobić pielęgniarka w pierwszej kolejności?

  1. APobrać wymaz z gardła, aby zidentyfikować drobnoustrój
  2. BZałożyć kaniulę dożylną, zanim wezwie się pomoc
  3. CZachować spokój dziecka, utrzymać je w pozycji siedzącej przy rodzicu i wezwać zespół doświadczony w zabezpieczaniu dróg oddechowych
  4. DUłożyć dziecko płasko i użyć szpatułki, aby zajrzeć do gardła i potwierdzić obrzęk
23.Pielęgniarstwo psychiatryczneŚredni

A patient with limited English needs a mental health assessment. Who should interpret?

  1. AThe nurse, using an online translation app on her phone for the whole assessment
  2. BAnother patient on the ward who speaks the language
  3. CThe patient's 12-year-old son
  4. DA trained professional interpreter
24.Pielęgniarstwo psychiatryczneTrudny

A man with schizophrenia who has been well for 2 years wants to stop his antipsychotic. Which approach best reflects recovery-oriented care?

  1. ADiscuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan
  2. BTell him he must take it for life and refuse to discuss it
  3. CReport him to the police and his employer for non-adherence to treatment
  4. DAdvise him to stop it suddenly on his own and see what happens over the next month
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekŚredni
94969810010210410635363738394041°F°C? °F41 °C

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Temperatura pacjenta wynosi 41 °C. Przelicz ją na stopnie Fahrenheita T wzorem °F = °C × 9/5 + 32. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

41 °C
T = °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostekTrudny
1 fl oz? mL1 tbsp? mL1 tsp? mLΣ = ? mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). W czasie dyżuru pacjent przyjmuje 1 fl oz z sok, 1 tbsp z płynny suplement, 1 tsp z syrop na kaszel. Używając podanych odpowiedników, oblicz łączne przyjęcie doustne V w mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Obliczanie dawekŚredni
2 g+ 9,2 mLV = ? mL

Fiolka zawiera 2 g proszku. Na etykiecie napisano: dodaj 9,2 mL wody do wstrzykiwań, aby otrzymać całkowitą objętość 10 mL. Zlecono 600 mg. Jaką objętość V przygotowanego roztworu podasz?

2 g+ 9,2 mL → 10 mL600 mg
V = mL
28.Obliczanie dawekTrudny
20k szt.1000 mL? mL/h500 szt./h

Wlew zawiera 20000 jednostek leku w 1000 mL. Zlecono 500 jednostek na godzinę. Na jaką szybkość R ustawisz pompę, w mL/h?

20000 szt./1000 mL500 szt./h
R = mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnychŚredni
V = ?60 gtt/mL50 gtt/min4 h

Wlew kapie z szybkością 50 gtt/min przez zestaw o 60 gtt/mL. Ile mililitrów V otrzyma pacjent w ciągu 4 godzin?

50 gtt/min60 gtt/mL4 h
V = mL
30.Szybkość wlewów dożylnychTrudny
750 mL20 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Wlew kapie z szybkością 20 gtt/min przez zestaw 20 gtt/mL. W worku zostało 750 mL. Za ile godzin t worek będzie pusty?

20 gtt/min20 gtt/mL750 mL
t = h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiŚredni
100 szt.250 mLinsulina krótkodziałająca? mL/h88 kg0,05 szt./kg/h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew zawiera 100 jednostek insuliny krótkodziałającej w 250 mL. Zlecenie to 0,05 jednostek/kg/h dla pacjenta o masie ciała 88 kg. Wyznacz prędkość pompy R w mL/h. Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

100 szt./250 mL0,05 szt./kg/h88 kg
R = mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapiiTrudny
250 mg250 mLdobutamine? mL/h58 kg5 mcg/kg/min

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Worek zawiera dobutamine 250 mg w 250 mL. Zlecenie to 5 mcg/kg/min dla pacjenta o masie ciała 58 kg. Jaką prędkość R ustawiasz na pompie, w mL/h? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

250 mg/250 mL5 mcg/kg/min58 kg
R = mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynówŚredni
PrzyjęteWydalonezmiana 12-godzinnasok150 mLgalaretka120 mLWlew dożylny100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie2 × 100 mLmocz300 mLmocz350 mLmocz475 mLmocz300 mLdren z rany70 mLwymiociny250 mL

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Karta pokazuje płyny przyjęte i wydalone przez pacjenta podczas jednej 12-godzinnej zmiany. Wlew dożylny płynął z podaną prędkością przez całą zmianę. Wyznacz sumę płynów przyjętych I w mL.

sok: 150 mLgalaretka: 120 mLWlew dożylny: 100 mL/h × 12 hantybiotyk dożylnie: 2 × 100 mL
I = mL
34.Płyny dożylne i bilans płynówTrudny
1000 mL→ 75 mL/hstart 10:00trazem​ = ? h150 mL/h × 4 h

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Wlew 1000 mL rozpoczyna się o 10:00 z prędkością 150 mL/h. Po 4 godzinach prędkość zmienia się na 75 mL/h i nie jest już zmieniana. Po ilu godzinach t od rozpoczęcia worek będzie pusty? Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

1000 mL150 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
35.Skale oceny klinicznejŚredni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: rzadko wilgotna; aktywność: leży w łóżku; ruchomość: lekko ograniczona; odżywianie: bardzo złe; tarcie i przesuwanie: problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
36.Skale oceny klinicznejTrudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 16/min, SpO₂ 96% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 142/86 mmHg, tętno 70/min, przytomny, temperatura 37,9 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 16SpO₂ 96%powietrzeSBP 142HR 70AT 37,9 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejŚredni

Gazometria do ćwiczeń pokazuje kwasicę metaboliczną z HCO₃⁻ 8 mmol/L. Użyj wzoru Wintersa, aby znaleźć oczekiwane PaCO₂ (środek zakresu) w mmHg.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczejTrudny
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222613dodatkowa kwasica z prawidłową lukączysta kwasica z dużą lukądodatkowa zasadowica metaboliczna

Gazometria do ćwiczeń pokazuje pH 7,31, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) oraz HCO₃⁻ 13 mmol/L, przy Na⁺ 138 i Cl⁻ 93 mmol/L. Użyj luki anionowej i wskaźnika delta, aby kliknąć najlepszą interpretację.

pH 7,31PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/LNa⁺ 138 mmol/LCl⁻ 93 mmol/L
  1. 1dodatkowa kwasica z prawidłową luką
  2. 2czysta kwasica z dużą luką
  3. 3dodatkowa zasadowica metaboliczna
39.Interpretacja zapisu rytmu EKGŚredni
II25 mm/s · 10 mm/mVprawidłowy rytm zatokowyrytm węzłowytachykardia zatokowablok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Zinterpretuj ten zapis rytmu w odprowadzeniu II. Jaki to rytm? Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1prawidłowy rytm zatokowy
  2. 2rytm węzłowy
  3. 3tachykardia zatokowa
  4. 4blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
40.Interpretacja zapisu rytmu EKGTrudny
II25 mm/s · 10 mm/mVtrzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1częstoskurcz komorowytorsade de pointesmigotanie komór

Rozpoznaj rytm na tym zapisie w odprowadzeniu II. Kliknij odpowiedź.

odprowadzenie II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 mała kratka = 0,04 s, 1 duża kratka = 0,20 sdługość zapisu 6 s
  1. 1trzepotanie przedsionków, przewodzenie 4:1
  2. 2częstoskurcz komorowy
  3. 3torsade de pointes
  4. 4migotanie komór

3Roztwory

1.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: D · Gdy ręce są widocznie brudne lub zanieczyszczone

Dlaczego to jest odpowiedź

Woda z mydłem są potrzebne, gdy ręce są widocznie brudne lub skażone płynami ustrojowymi. Na widocznie czystych rękach preparat alkoholowy jest szybki i skuteczny w większości z pięciu momentów.

Odpowiedź

D · Gdy ręce są widocznie brudne lub zanieczyszczone
2.Podstawy pielęgniarstwa

Odpowiedź: A · 48 hours after the symptoms have stopped

Dlaczego to jest odpowiedź

People can still shed norovirus after symptoms settle, so staff usually stay off work until 48 hours symptom-free. This helps stop outbreaks spreading on wards.

Odpowiedź

A · 48 hours after the symptoms have stopped
3.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: D · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypothermia causes vasoconstriction and less oxygen in the wound, which weakens the immune defense. Keeping the patient warm is linked to fewer surgical site infections.

Odpowiedź

D · Low body temperature reduces blood flow and immune function in the wound
4.Kontrola zakażeń i bezpieczeństwo pacjenta

Odpowiedź: B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy

Dlaczego to jest odpowiedź

Airborne precautions usually continue until the patient is on effective therapy, is improving clinically and has three negative sputum smears for acid-fast bacilli, according to policy.

Odpowiedź

B · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
5.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: D · Muscle weakness and U waves on the ECG

Dlaczego to jest odpowiedź

Hypokalemia causes muscle weakness, cramps and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Peaked T waves are a sign of hyperkalemia.

Odpowiedź

D · Muscle weakness and U waves on the ECG
6.Ustalanie priorytetów i delegowanie

Odpowiedź: A · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed

Dlaczego to jest odpowiedź

Acute dystonia is an early extrapyramidal effect of antipsychotics. It responds quickly to an anticholinergic drug; it can be frightening, and laryngeal spasm can threaten the airway.

Odpowiedź

A · An anticholinergic drug, such as benztropine or procyclidine, as prescribed
7.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: C · Metabolic acidosis

Dlaczego to jest odpowiedź

In DKA, ketoacids consume bicarbonate, causing a metabolic acidosis. The patient breathes deeply and fast (Kussmaul breathing) to lower PaCO2 as compensation.

Odpowiedź

C · Metabolic acidosis
8.Pielęgniarstwo kliniczne

Odpowiedź: B · Pacjenta z głośnym oddechem i obrzękniętymi wargami po zjedzeniu orzeszków ziemnych

Dlaczego to jest odpowiedź

Świst krtaniowy i obrzęk warg sugerują anafilaksję z zagrożeniem dróg oddechowych, co bezpośrednio zagraża życiu. Pozostali mogą bezpiecznie poczekać.

Odpowiedź

B · Pacjenta z głośnym oddechem i obrzękniętymi wargami po zjedzeniu orzeszków ziemnych
9.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: A · Zawału nie wykluczono; troponinę powtarza się zgodnie z protokołem

Dlaczego to jest odpowiedź

Troponina może jeszcze być prawidłowa wcześnie po początku objawów. Do potwierdzenia lub wykluczenia zawału potrzebne są seryjne pomiary wraz z EKG i objawami. Wiele protokołów powtarza oznaczenie troponiny wysokiej czułości po 1–3 godzinach.Sprawdzono w: Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Odpowiedź

A · Zawału nie wykluczono; troponinę powtarza się zgodnie z protokołem
10.Wartości laboratoryjne i elektrolity

Odpowiedź: D · 9,2 mg/dL, within the normal range

Dlaczego to jest odpowiedź

Corrected calcium = 7,6 + 0,8 × (4,0 − 2,0) = 9,2 mg/dL, which is normal. Low albumin lowers the bound fraction of calcium; the correction is only an estimate, and an ionized calcium is more accurate when it matters.Sprawdzono w: Calcium blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Odpowiedź

D · 9,2 mg/dL, within the normal range
11.Farmakologia

Odpowiedź: B · Obrzęk kostek

Dlaczego to jest odpowiedź

Pochodne dihydropirydyny blokujące kanał wapniowy rozszerzają tętniczki, zwiększając ciśnienie w naczyniach włosowatych nóg i powodując obrzęk kostek. Suchy kaszel jest typowy dla inhibitorów ACE.

Odpowiedź

B · Obrzęk kostek
12.Farmakologia

Odpowiedź: A · Raising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain

Dlaczego to jest odpowiedź

In chronic hyponatraemia the brain adapts to low osmolality. Correcting sodium too rapidly shrinks brain cells and can cause osmotic demyelination (central pontine myelinolysis), so sodium is checked often.

Odpowiedź

A · Raising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain
13.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: D · A group A streptococcal throat infection

Dlaczego to jest odpowiedź

Rheumatic fever is an autoimmune reaction weeks after group A streptococcal pharyngitis. It can permanently damage heart valves, most often the mitral valve. Prompt antibiotic treatment of strep throat prevents it.

Odpowiedź

D · A group A streptococcal throat infection
14.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: układ krążenia i oddechowy

Odpowiedź: B · Stop or clamp the drainage and inform the doctor

Dlaczego to jest odpowiedź

Rapid removal of a large effusion can cause re-expansion pulmonary oedema. Coughing, chest tightness or pain are warning signs. Drainage is stopped and the doctor is informed, and the volume is usually drained in a controlled way.

Odpowiedź

B · Stop or clamp the drainage and inform the doctor
15.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Do płynów dodaje się glukozę; insulina jest kontynuowana

Dlaczego to jest odpowiedź

Insulinę kontynuuje się do ustąpienia kwasicy ketonowej. Aby zapobiec hipoglikemii przy spadku glikemii, obok soli fizjologicznej dodaje się wlew glukozy (np. 10% glukoza w protokołach brytyjskich, 5% dekstroza w innych). Wczesne zatrzymanie insuliny pozwoliłoby ketonom znów wzrosnąć.

Odpowiedź

A · Do płynów dodaje się glukozę; insulina jest kontynuowana
16.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: neurologia, endokrynologia i nerki

Odpowiedź: A · Wyrównać niską glikemię i ponownie ocenić objawy neurologiczne

Dlaczego to jest odpowiedź

Hipoglikemia może powodować ogniskowe deficyty naśladujące udar. Należy ją najpierw skorygować, a pacjenta ponownie ocenić. Glikemia poniżej około 2,7 mmol/L (50 mg/dL) jest zasadniczo powodem, by nie podawać trombolizy, dopóki nie zostanie wyrównana, a deficyt się utrzymuje.

Odpowiedź

A · Wyrównać niską glikemię i ponownie ocenić objawy neurologiczne
17.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: D · Żywienie doustne można wznowić wcześnie, gdy ból i nudności na to pozwalają

Dlaczego to jest odpowiedź

Wczesne żywienie doustne lub dojelitowe pomaga utrzymać barierę jelitową i zmniejsza ryzyko zakażeń w porównaniu z długim głodzeniem lub żywieniem pozajelitowym. W łagodnym zapaleniu trzustki dieta niskotłuszczowa jest zwykle wznawiana, gdy tylko jest tolerowana; poziomy enzymów nie muszą być wcześniej prawidłowe.

Odpowiedź

D · Żywienie doustne można wznowić wcześnie, gdy ból i nudności na to pozwalają
18.Choroby wewnętrzne i chirurgiczne: przewód pokarmowy, okres okołooperacyjny i onkologia

Odpowiedź: C · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed

Dlaczego to jest odpowiedź

Solid food is usually stopped 6 hours before anaesthesia because of aspiration risk. The anaesthetist decides whether to delay or change the plan; the nurse reports accurately and does not hide the information.

Odpowiedź

C · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed
19.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: C · Biliary atresia

Dlaczego to jest odpowiedź

Pale stools and dark urine point to conjugated (obstructive) jaundice, such as biliary atresia. Early surgery gives the best outcome, so this needs urgent referral.

Odpowiedź

C · Biliary atresia
20.Pielęgniarstwo położnicze

Odpowiedź: D · Normal taking-in behaviour

Dlaczego to jest odpowiedź

In the first day or two, dependence, passivity and retelling the birth story are typical of the taking-in phase. The nurse supports rest and comfort and reassesses bonding later.

Odpowiedź

D · Normal taking-in behaviour
21.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: B · Unikanie palpacji brzucha

Dlaczego to jest odpowiedź

Palpacja brzucha mogłaby doprowadzić do pęknięcia torebki guza i rozsiania komórek nowotworowych. Tabliczka nad łóżkiem często ostrzega personel, aby nie palpować brzucha.

Odpowiedź

B · Unikanie palpacji brzucha
22.Pielęgniarstwo pediatryczne

Odpowiedź: C · Zachować spokój dziecka, utrzymać je w pozycji siedzącej przy rodzicu i wezwać zespół doświadczony w zabezpieczaniu dróg oddechowych

Dlaczego to jest odpowiedź

Te objawy sugerują zapalenie nagłośni lub inny stan nagły górnych dróg oddechowych. Należy unikać interwencji wywołujących niepokój, pozostawić dziecko w wygodnej dla niego pozycji i natychmiast wezwać specjalistyczną pomoc w zakresie dróg oddechowych.

Odpowiedź

C · Zachować spokój dziecka, utrzymać je w pozycji siedzącej przy rodzicu i wezwać zespół doświadczony w zabezpieczaniu dróg oddechowych
23.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: D · A trained professional interpreter

Dlaczego to jest odpowiedź

Professional interpreters translate accurately and keep confidentiality. Family members, especially children, may filter information and should not interpret sensitive assessments such as those about suicide or abuse.

Odpowiedź

D · A trained professional interpreter
24.Pielęgniarstwo psychiatryczne

Odpowiedź: A · Discuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan

Dlaczego to jest odpowiedź

Recovery-oriented care values the person's choices and shared decision-making. Any change is planned with the prescriber, often by tapering slowly, with clear early warning signs and a plan for what to do if they appear.

Odpowiedź

A · Discuss benefits and risks, decide together with the prescriber and agree a relapse plan
25.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: T = 105,8 °F

Temperatura: °C = (°F − 32) × 5/9 oraz °F = °C × 9/5 + 32. Przy przeliczaniu z °F odejmij 32 przed mnożeniem, a przy przeliczaniu z °C dodaj 32 po pomnożeniu. Szybkie sprawdzenie: 37 °C to 98,6 °F, a każdy 1 °C to 1,8 °F.

Pomnóż przez 9/5

41·9/5 = 73,8

Dodaj 32

T = 73,8 + 32 = 105,8 °F

Odpowiedź

T = 105,8 °F
26.Obliczenia pielęgniarskie i przeliczanie jednostek

Odpowiedź: V = 50 mL

Miary domowe i masa: w egzaminach pielęgniarskich używa się zaokrąglonych odpowiedników: 1 łyżeczka (tsp) = 5 mL, 1 łyżka stołowa (tbsp) = 15 mL = 3 łyżeczki, 1 uncja płynu (fl oz) = 30 mL = 2 łyżki, a 1 szklanka = 8 fl oz = 240 mL. Dla masy: 1 kg = 2,2 lb i 1 lb = 16 oz; dla długości: 1 cal = 2,54 cm. Ułóż przeliczenie tak, aby niechciana jednostka się skróciła.

Każda pozycja w mL

1 fl oz = 1·30 = 30 mL
1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL

Dodaj

V = 30 + 15 + 5 = 50 mL

Odpowiedź

V = 50 mL
27.Obliczanie dawek

Odpowiedź: V = 3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Stężenie po zmieszaniu

2000 mg/10 mL = 200 mg/mL

Objętość

V = 600/200 = 3 mL

Odpowiedź

V = 3 mL
28.Obliczanie dawek

Odpowiedź: R = 25 mL/h

Obliczanie dawki: ilość do podania to dawka zlecona podzielona przez moc preparatu, razy ilość, w jakiej ta moc występuje: ilość = (dawka zlecona/moc) × objętość. Zawsze ujednolicaj jednostki (najpierw zamień g na mg, mg na µg) i sprawdzaj, czy wynik ma sens.

Stężenie

20000/1000 = 20 szt./mL

Szybkość pompy

R = 500/20 = 25 mL/h

Odpowiedź

R = 25 mL/h
29.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: V = 200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Szybkość w mL/h

50·60/60 = 50 mL/h

Objętość

V = 50·4 = 200 mL

Odpowiedź

V = 200 mL
30.Szybkość wlewów dożylnych

Odpowiedź: t = 12,5 h

Szybkość wlewu: pompę ustawia się w mL/h = objętość/czas w godzinach. Wlew grawitacyjny liczy się w kroplach na minutę: gtt/min = objętość (mL) × współczynnik kroplowy (gtt/mL)/czas (min). Współczynnik kroplowy jest podany na opakowaniu zestawu: zestawy makrokroplowe dają 10, 15 lub 20 gtt/mL (zestawy do krwi w USA często 10 gtt/mL, w Wielkiej Brytanii 15), a mikrokroplowe 60 gtt/mL. Zawsze używaj współczynnika kroplowego podanego w zadaniu lub na opakowaniu.

Szybkość w mL/h

20·60/20 = 60 mL/h

Pozostały czas

t = 750/60 = 12,5 h

Odpowiedź

t = 12,5 h
31.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 11 mL/h

Wlewy heparyny i insuliny: stężenie = jednostki w worku/objętość worka (jednostki/mL). Prędkość pompy (mL/h) = jednostki na godzinę/stężenie, a jednostki na godzinę = mL/h × stężenie. Przy zleceniu zależnym od masy ciała najpierw jednostki/h = jednostki/kg/h × masa ciała. Objętość bolusa = potrzebne jednostki/moc fiolki. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Jednostki na godzinę

0,05·88 = 4,4 szt./h

Stężenie

100/250 = 0,4 szt./mL

Szybkość pompy

R = 4,4/0,4 = 11 mL/h

Odpowiedź

R = 11 mL/h
32.Dawkowanie w pediatrii i intensywnej terapii

Odpowiedź: R = 17,4 mL/h

Wlewy miareczkowane: najpierw wyznacz stężenie w mcg/mL (mg × 1000/mL). Przy zleceniu zależnym od masy ciała mcg/min = mcg/kg/min × masa ciała. Następnie mL/h = mcg/min × 60/stężenie. Licząc wstecz, mcg/kg/min = mL/h × stężenie/(60 × masa ciała). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Stężenie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dawka na minutę i na godzinę

5·58 = 290 mcg/min
290·60 = 17400 mcg/h

Szybkość pompy

R = 17400/1000 = 17,4 mL/h

Odpowiedź

R = 17,4 mL/h
33.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: I = 1670 mL

Płyny przyjęte i wydalone: do przyjętych wlicza się wszystko, co wchodzi (płyny doustne, wlewy dożylne, leki dożylne i przepłukania, żywienie przez zgłębnik); kostki lodu liczą się jako połowa swojej objętości. Do wydalonych wlicza się mocz, drenaże, wymiociny i inne straty. Bilans = suma przyjętych − suma wydalonych; bilans ujemny oznacza stratę netto. Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Zsumuj płyny przyjęte

doustnie: 150 + 120 = 270 mL
Wlew dożylny: 100·12 = 1200 mL
antybiotyk dożylnie: 2·100 = 200 mL
I = 1670 mL

Odpowiedź

I = 1670 mL
34.Płyny dożylne i bilans płynów

Odpowiedź: t = 9,3 h

Czas wlewu: czas (h) = objętość do przetoczenia (mL)/prędkość (mL/h); użyj objętości pozostałej w worku, a nie pojemności worka. Przetoczona objętość = prędkość × czas. Godziny dziesiętne zamieniaj na godziny i minuty, mnożąc część ułamkową × 60 (0,5 h = 30 min, a nie 50 min). Liczby służą wyłącznie do ćwiczeń; przy pacjencie zawsze postępuj zgodnie z lokalnymi procedurami i zlecaj podwójną kontrolę dawek wysokiego ryzyka.

Pierwsza część

150·4 = 600 mL
1000 − 600 = 400 mL pozostało

Druga część

400/75 = 5,333 h

Czas całkowity

t = 4 + 5,333 = 9,333 ≈ 9,3 h

Odpowiedź

t = 9,3 h

To około 9 h 20 min, więc worek skończy się około 19:20.

35.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: B = 13

Skala Braden: sześć podskal ryzyka odleżyn. Percepcja sensoryczna, wilgotność, aktywność, ruchomość i odżywianie są oceniane od 1 do 4, od najgorszego poziomu (1) do braku problemu (4); tarcie i przesuwanie od 1 do 3. Suma wynosi od 6 do 23, a niższa suma oznacza wyższe ryzyko. Typowe przedziały: 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie ryzyko, 13–14 umiarkowane ryzyko, 10–12 wysokie ryzyko i 9 lub mniej bardzo wysokie ryzyko.

Oceń każdą podskalę

percepcja sensoryczna: lekko ograniczona → 3
wilgotność: rzadko wilgotna → 4
aktywność: leży w łóżku → 1
ruchomość: lekko ograniczona → 3
odżywianie: bardzo złe → 1
tarcie i przesuwanie: problem → 1

Dodaj

Suma w skali Braden = 3 + 4 + 1 + 3 + 1 + 1 = 13

Odpowiedź

B = 13
36.Skale oceny klinicznej

Odpowiedź: niski

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): oceń każdy z siedmiu parametrów według tabeli (częstość oddechów, SpO₂ w skali 1, oddychanie powietrzem lub dodatkowym tlenem, ciśnienie skurczowe, tętno, stan świadomości w skali ACVPU i temperatura) i dodaj punkty. Ryzyko kliniczne: 0–4 niskie; wynik 3 w którymkolwiek pojedynczym parametrze niskie–średnie; 5–6 średnie; 7 lub więcej wysokie. Suma 5 lub więcej wymaga pilnej reakcji.

Oceń każdy parametr

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
na powietrzu → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 70/min → 0
przytomny (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Suma i czerwone wyniki

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Żaden parametr nie daje 3 punktów.

Grupa ryzyka

niski

Odpowiedź

niski
37.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: PaCO₂ = 20 mmHg

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Wzór Wintersa

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
zasięg: 18–22 mmHg

Odpowiedź

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Interpretacja gazometrii krwi tętniczej

Odpowiedź: czysta kwasica z dużą luką

Oczekiwana kompensacja: w kwasicy metabolicznej wzór Wintera przewiduje PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; zmierzona wartość powyżej tego zakresu wskazuje na dodatkową kwasicę oddechową, a poniżej na dodatkową zasadowicę oddechową. Luka anionowa AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), prawidłowo około 8–12 mmol/L, odróżnia kwasicę metaboliczną z podwyższoną luką od kwasicy z prawidłową luką; niskie stężenie albumin maskuje podwyższoną lukę (dodaj 2,5 na każdy g/dL, o który albuminy są poniżej 4,0). Współczynnik delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) w przedziale od około 0,8 do 2 odpowiada czystej kwasicy z podwyższoną luką (niektóre podręczniki przyjmują 1 zamiast 0,8), wartość niższa dodatkowej kwasicy z prawidłową luką, a wartość powyżej 2 dodatkowej zasadowicy metabolicznej.

Luka anionowa

AG = 138 − (93 + 13) = 32

Wskaźnik delta

(32 − 12)/(24 − 13) = 1,818
czysta kwasica z dużą luką

Odpowiedź

czysta kwasica z dużą luką
39.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Kryteria rytmów (odprowadzenie II): rytm zatokowy ma dodatni załamek P przed każdym zespołem QRS, stały odstęp PR 0,12–0,20 s i wąski zespół QRS: prawidłowy rytm zatokowy 60–100/min, bradykardia zatokowa poniżej 60, tachykardia zatokowa powyżej 100. Migotanie przedsionków: brak załamków P, falująca linia podstawowa i całkowicie nieregularny odstęp R–R. Trzepotanie przedsionków: fale trzepotania o kształcie zębów piły z częstością około 250–350/min i stałym stosunkiem przewodzenia, np. 2:1 lub 4:1. Blok AV I stopnia: rytm zatokowy ze stałym odstępem PR powyżej 0,20 s. Rytm węzłowy: wąski zespół QRS z częstością 40–60/min i nieobecnymi lub odwróconymi załamkami P (PR poniżej 0,12 s lub P po zespole QRS). PVC to przedwczesny, szeroki (0,12 s lub więcej), dziwaczny zespół QRS bez załamka P, z załamkiem T skierowanym w przeciwną stronę i zwykle z pełną przerwą wyrównawczą; w bigeminii co drugie pobudzenie jest PVC.

Pięć kroków

1. Częstość: R–R = 27 małych kratek, 1500 ÷ 27 ≈ 56 na minutę.
2. Rytm: regularny, każdy odstęp R–R wynosi 1,08 s.
3. Załamki P: dodatnie, po jednym przed każdym zespołem QRS, wszystkie takie same.
4. Odstęp PR: 0,26 s, stały, dłuższy niż 0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, wąski (poniżej 0,12 s).

Interpretacja

blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia

Odpowiedź

blok przedsionkowo-komorowy (AV) I stopnia
40.Interpretacja zapisu rytmu EKG

Odpowiedź: migotanie komór

Rytmy komorowe: częstoskurcz komorowy to seria co najmniej trzech szerokich (0,12 s lub więcej) zespołów pod rząd z częstością powyżej 100/min, zwykle 150–250/min, regularna, bez związanych załamków P. Migotanie komór to chaotyczny, nieregularny przebieg bez możliwych do zidentyfikowania załamków P, zespołów QRS ani załamków T i bez możliwej do policzenia częstości. Asystolia to prawie płaska linia bez czynności komór; płaską linię zawsze potwierdza się, sprawdzając pacjenta, elektrody, wzmocnienie oraz drugie odprowadzenie. W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji, a asystolia nie.

Pięć kroków

1. Częstość: brak możliwej do policzenia częstości komór.
2. Rytm: chaotyczny, bez powtarzającego się wzorca.
3. Załamki P: nie da się ich zidentyfikować.
4. Odstęp PR: nie da się zmierzyć.
5. QRS: brak zespołów QRS.

Interpretacja

migotanie komór

Odpowiedź

migotanie komór

W wytycznych resuscytacji VF i VT bez tętna to rytmy do defibrylacji. To jest wyłącznie ćwiczenie rozpoznawania.

To niezależne materiały do ćwiczeń. ExamProblems nie jest powiązane z organizacją przeprowadzającą ten egzamin ani przez nią rekomendowane, a nazwa egzaminu służy wyłącznie do opisu treści. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® są znakami towarowymi the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), organizacji niezwiązanej z ExamProblems, która go nie popiera i nie odpowiada za jego poprawność.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions