Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), nie wydaje żadnych dźwięków, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: brak jakiegokolwiek ruchu. Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Łatwy
147 kg178 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 147 kg i ma wzrost 178 cm. Oblicz wskaźnik masy ciała BMI = masa ciała (kg)/wzrost (m)². Zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku.

147 kg178 cm
BMI = kg/m²
3.Średni
15083SBPDBPmmHgHR 106/min · SI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma tętno 106/min i ciśnienie tętnicze 150/83 mmHg. Oblicz wskaźnik wstrząsu SI = HR/SBP. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

HR 106/minBP 150/83 mmHg
SI =
4.Średni
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: lekko ograniczona; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: czasami chodzi; ruchomość: bez ograniczeń; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: potencjalny problem. Oblicz sumę w skali Braden B.

6–23
B =
5.Trudny
86?SBPDBPmmHgMAP = 60

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Zespół dąży do średniego ciśnienia tętniczego wynoszącego co najmniej 60 mmHg. Ciśnienie skurczowe pacjenta wynosi 86 mmHg. Używając MAP = (SBP + 2·DBP)/3, jakie jest najniższe ciśnienie rozkurczowe DBP, które nadal daje MAP równe 60 mmHg?

MAP 60 mmHgSBP 86 mmHg
DBP = mmHg
6.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 32/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 136/82 mmHg, tętno 98/min, przytomny, temperatura 37,6 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 32SpO₂ 97%powietrzeSBP 136HR 98AT 37,6 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

Klucz odpowiedzi

  1. 1. GCS = 4
  2. 2. BMI = 46,4 kg/m²
  3. 3. SI = 0,71
  4. 4. B = 17
  5. 5. DBP = 47 mmHg
  6. 6. niskie–średnie

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.