Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
9658SBPDBPmmHgMAP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 96/58 mmHg. Oblicz średnie ciśnienie tętnicze MAP = (SBP + 2·DBP)/3, z dokładnością do pełnego mmHg.

SBP 96 mmHgDBP 58 mmHg
MAP = mmHg
2.Łatwy
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), nie wydaje żadnych dźwięków, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: brak jakiegokolwiek ruchu. Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Średni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: tak; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: kule, laska lub chodzik; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: zaburzony; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
4.Średni
15399SBPDBPmmHgHR 80/min · SI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma tętno 80/min i ciśnienie tętnicze 153/99 mmHg. Oblicz wskaźnik wstrząsu SI = HR/SBP. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

HR 80/minBP 153/99 mmHg
SI =
5.Trudny
niskie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: nie; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: nie; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: zna swoje ograniczenia. Używając punktów odcięcia 0–24 niskie, 25–44 umiarkowane i 45 lub więcej wysokie, kliknij poziom ryzyka upadku.

  1. 1niskie ryzyko
  2. 2umiarkowane ryzyko
  3. 3wysokie ryzyko
6.Trudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 140 kg i ma wzrost 175 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

140 kg175 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia

Klucz odpowiedzi

  1. 1. MAP = 71 mmHg
  2. 2. GCS = 4
  3. 3. MFS = 80
  4. 4. SI = 0,52
  5. 5. umiarkowane ryzyko
  6. 6. otyłość III stopnia

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.