Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, wypowiada niestosowne, przypadkowe słowa, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: cofanie kończyny przed uciskiem (prawidłowe zgięcie). Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Łatwy
18292SBPDBPmmHgPP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 182/92 mmHg. Oblicz ciśnienie tętna PP.

SBP 182 mmHgDBP 92 mmHg
PP = mmHg
3.Średni
łagodneumiarkowaneciężkie

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy tylko na ucisk (bodziec bólowy), wydaje tylko niezrozumiałe dźwięki, takie jak jęki, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: brak jakiegokolwiek ruchu. Oblicz GCS i sklasyfikuj uraz głowy na jego podstawie. Kliknij odpowiedź.

  1. 1łagodne
  2. 2umiarkowane
  3. 3ciężkie
4.Średni
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 11/min, SpO₂ 95% z dodatkowym tlenem, ciśnienie tętnicze 92/56 mmHg, tętno 88/min, przytomny, temperatura 36,9 °C. Jaka jest łączna suma punktów NEWS2?

RR 11SpO₂ 95%O₂SBP 92HR 88AT 36,9 °C
NEWS2 =
5.Trudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 113 kg i ma wzrost 176 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

113 kg176 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia
6.Trudny
niedowagaprawidłowa masa ciałanadwagaotyłość I stopniaotyłość II stopniaotyłość III stopnia

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Dorosły waży 147 kg i ma wzrost 197 cm. Oblicz BMI i kliknij kategorię masy ciała według WHO.

147 kg197 cm
  1. 1niedowaga
  2. 2prawidłowa masa ciała
  3. 3nadwaga
  4. 4otyłość I stopnia
  5. 5otyłość II stopnia
  6. 6otyłość III stopnia

Klucz odpowiedzi

  1. 1. GCS = 10
  2. 2. PP = 90 mmHg
  3. 3. ciężkie
  4. 4. NEWS2 = 6
  5. 5. otyłość II stopnia
  6. 6. otyłość II stopnia

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.