Skale oceny klinicznej: karta pracy z odpowiedziami

Darmowa karta pracy do druku – Skale oceny klinicznej: 6 zadań od łatwych do poziomu egzaminu, z kluczem odpowiedzi. Wydrukuj ją lub zapisz jako PDF.

Dla nauczycieli: można bezpłatnie drukować, kopiować i używać na zajęciach. Każdy nowy arkusz ma nowe wartości i własny klucz odpowiedzi. Będziemy wdzięczni za link do ExamProblems na stronie kursu.

Imię: ____________________   Data: ____________

1.Łatwy
16577SBPDBPmmHgMAP = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Ciśnienie tętnicze pacjenta wynosi 165/77 mmHg. Oblicz średnie ciśnienie tętnicze MAP = (SBP + 2·DBP)/3, z dokładnością do pełnego mmHg.

SBP 165 mmHgDBP 77 mmHg
MAP = mmHg
2.Łatwy
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania po urazie głowy otwiera oczy na zawołanie, jest zorientowany co do osoby, miejsca i czasu, a najlepsza odpowiedź ruchowa to: wykonywanie poleceń. Oblicz sumę w skali śpiączki Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Średni
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Morse’a: upadki w wywiadzie w ciągu ostatnich 3 miesięcy: nie; diagnoza dodatkowa: tak; pomoc w poruszaniu się: trzyma się mebli; terapia dożylna lub wkłucie zamknięte: tak; chód: prawidłowy, leżenie w łóżku lub wózek inwalidzki; stan psychiczny: przecenia lub zapomina o ograniczeniach. Oblicz sumę w skali Morse’a MFS.

0–125
MFS =
4.Średni
9763SBPDBPmmHgHR 131/min · SI = ?

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent ma tętno 131/min i ciśnienie tętnicze 97/63 mmHg. Oblicz wskaźnik wstrząsu SI = HR/SBP. Zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.

HR 131/minBP 97/63 mmHg
SI =
5.Trudny
brak ryzykaniewielkie ryzykoumiarkowane ryzykowysokie ryzykobardzo wysokie ryzyko

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Pacjent z zadania jest oceniany w skali Braden: percepcja sensoryczna: bez zaburzeń; wilgotność: okazjonalnie wilgotna; aktywność: siedzi na krześle; ruchomość: bardzo ograniczona; odżywianie: prawdopodobnie niewystarczające; tarcie i przesuwanie: problem. Użyj przedziałów 19–23 brak ryzyka, 15–18 niewielkie, 13–14 umiarkowane, 10–12 wysokie i 9 lub mniej bardzo wysokie. Kliknij poziom ryzyka.

  1. 1brak ryzyka
  2. 2niewielkie ryzyko
  3. 3umiarkowane ryzyko
  4. 4wysokie ryzyko
  5. 5bardzo wysokie ryzyko
6.Trudny
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96powietrze / O₂O₂powietrzeSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1niskiniskie–średnieśredniwysoki

Ćwiczenie (wymyślone wartości, nie stanowią wskazówek klinicznych). Użyj tabeli NEWS2 (SpO₂ w skali 1) dla tych obserwacji: częstość oddechów 25/min, SpO₂ 97% na powietrzu atmosferycznym, ciśnienie tętnicze 88/52 mmHg, tętno 88/min, przytomny, temperatura 37,5 °C. Do której grupy ryzyka klinicznego należy pacjent? Kliknij ją.

RR 25SpO₂ 97%powietrzeSBP 88HR 88AT 37,5 °C
  1. 1niski
  2. 2niskie–średnie
  3. 3średni
  4. 4wysoki

Klucz odpowiedzi

  1. 1. MAP = 106 mmHg
  2. 2. GCS = 14
  3. 3. MFS = 80
  4. 4. SI = 1,35
  5. 5. umiarkowane ryzyko
  6. 6. średni

Pełne rozwiązania krok po kroku: ćwicz ten temat na examproblems.com.