APGAR skoru hesaplayıcı

Değerlerinizi girin. Cevap ve tam ayrıntılı çözüm siz yazdıkça güncellenir.

Sonuç

Apgar skoru9 / 10
Yorumgüven verici (7–10)

Skor doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada, 7’nin altında kaldığı sürece 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir verilir. Resüsitasyon, 1. dakika skorunu beklemek için asla geciktirilmez. Yalnızca sınav alıştırması içindir. Bir skor çalışma aracıdır, klinik karar değildir: gerçek değerlendirmeler yerel protokolü ve klinik yargıyı izler.

Bir yenidoğanı Apgar skoruyla puanlayın: görünüm (renk), nabız, refleks tepkisi (refleks irritabilite), aktivite (kas tonusu) ve solunum; her biri 0, 1 ya da 2. Hesaplayıcı beş bulguyu 0 ile 10 arasında bir toplama çevirir ve olağan yorumu verir: 7 ila 10 güven verici, 4 ila 6 orta düzeyde anormal ve 0 ila 3 düşük.

Adım adım çözüm

Her bulguyu 0, 1 ya da 2 olarak puanlayın

Görünüm (cilt rengi): gövde pembe, eller ve ayaklar mavi (1)
Nabız (kalp hızı): 100 atım/dk ve üzeri (2)
Refleks tepkisi (refleks irritabilite): ağlıyor, öksürüyor, hapşırıyor ya da geri çekiliyor (2)
Aktivite (kas tonusu): aktif hareket, iyi fleksiyonda (2)
Solunum (solunum eforu): iyi, güçlü ağlama (2)

Beş bulguyu toplayın

Apgar skoru = 1 + 2 + 2 + 2 + 2 = 9
Yorum: güven verici (7–10)

Temel formüller

APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük

Apgar skoru nasıl puanlanır

  1. Görünüm: her yerde pembe 2, gövde pembe ve eller ayaklar mavi 1, her yerde mavi ya da soluk 0.
  2. Nabız: 100 atım/dk ve üzeri 2, 100 atım/dk’nın altı 1, yok 0.
  3. Refleks tepkisi: uyarıldığında ağlıyor, öksürüyor ya da geri çekiliyor 2, yalnızca yüz buruşturma 1, yanıt yok 0.
  4. Aktivite: aktif hareket 2, hafif fleksiyon 1, gevşek 0. Solunum: güçlü ağlama 2, yavaş ya da düzensiz 1, yok 0.
  5. Beş puanı toplayın. 1. ve 5. dakikada ve skor 7’nin altında kaldığı sürece 20. dakikaya kadar her 5 dakikada bir puanlayın.

Sorular ve cevaplar

Apgar skorunu kim geliştirdi?

Anestezi uzmanı Dr. Virginia Apgar 1953’te yayımladı. Yorum bantları Amerikan Pediatri Akademisi ve Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji’ni (Committee Opinion 644, “The Apgar Score”, 2015) izler.

1. dakikadaki düşük skor ne anlama gelir?

Bebeğin hemen ilgiye ihtiyacı olduğu anlamına gelir, ancak tek başına uzun vadeli sonucu öngörmez. 5. dakika skoru ve ikisi arasındaki değişim daha çok şey söyler.

Resüsitasyon 1. dakika skoruna kadar geciktirilir mi?

Hayır. Resüsitasyon gerektiği anda başlar; Apgar skoru yalnızca belirli zamanlardaki durumu kaydeder.

Bir bebek neden 1. dakikada nadiren 10 puan alır?

Çoğu sağlıklı yenidoğanın 1. dakikada hâlâ mavi elleri ve ayakları (akrosiyanoz) vardır; bu nedenle görünüm çoğu zaman 1 puan alır ve toplam 9 olur.

Kendiniz deneyin

Klinik değerlendirme skorları çalışın

Hesaplayıcı cevabı verir. Sınavda ise yönteme ihtiyacınız var: yeni sorular, ipuçları ve ayrıntılı çözümlerle onu çalışın.

</> Yerleştir

Öğretmenler ve okullar için ücretsiz: bu kodu ders sayfanıza, LMS'inize veya web sitenize yapıştırın. Öğrenciler hesap makinesini ve adım adım çözümünü hesap olmadan kullanabilir.

Diğer hesaplayıcılar