Klinik değerlendirme skorları: adım adım çözümlü alıştırma soruları

Şekiller, ipuçları ve ayrıntılı çözümlerle ücretsiz Klinik değerlendirme skorları alıştırma soruları. Her seferinde yeni değerler, üç seviyede: GCS, APGAR, MAP ve BKİ, Braden, Morse, NEWS2 ve şok indeksi, risk kategorileri ve yorumlama.

Ücretsiz alıştırma sorusuKolay
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde mavi ya da soluk cilt, 65/dk kalp hızı, uyarana yanıt yok, kas tonusu olmayan gevşek ekstremiteler ve solunum yok var. APGAR skoru nedir?

5 minHR 65/min

Kesin cevap: tam sayı, yuvarlama yok.

Sonraki soru →

Neler çalışırsınız

  1. KolayGCS, APGAR, MAP ve BKİ
  2. OrtaBraden, Morse, NEWS2 ve şok indeksi
  3. Zorrisk kategorileri ve yorumlama

Klinik değerlendirme skorları soruları nasıl çözülür

  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.

Sık yapılan hatalar

  • GCS’ye her alanda 1 yerine 0’dan başlamak.
  • Yerini belirlemeyi (M5) geri çekmeyle (M4) karıştırmak.
  • Braden sürtünme ve makaslamayı 4’e kadar puanlamak.
  • Tek başına 3 puan için düşük–orta NEWS2 grubunu atlamak.
  • SKB ve DKB’nin basit ortalamasını MAP olarak kullanmak.
  • BKİ için boyu metreye çevirmeyi unutmak.

Temel formüller

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 belirti × 0–2 = 0–10; 7–10 güven verici, 4–6 orta derecede anormal, 0–3 düşük
Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında
Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15
NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek
Ortalama arter basıncı
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Nabız basıncı ve şok indeksi
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Beden kitle indeksi
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Klinik değerlendirme skorları konusunu sıfırdan öğrenin

Bundan önce: Hemşirelik esasları

1Skorlar neden kullanılır

Değerlendirme skorları gözlemleri bir sayıya çevirir; böylece her hemşire aynı hastayı aynı biçimde kaydeder ve zaman içindeki bir değişiklik kolayca görülür. Her skorun sabit bölümleri, bölüm başına sabit puanları ve yayımlanmış kesme değerleri vardır.

Bu konu aritmetiği ve skor tablolarının okunmasını alıştırır:

  • Nörolojik ve yenidoğan: Glasgow Koma Skalası (GCS) ve APGAR.
  • Risk skorları: Braden (bası yarası), Morse (düşmeler) ve NEWS2 (erken uyarı).
  • Türetilmiş değerler: ortalama arter basıncı, nabız basıncı, şok indeksi ve beden kitle indeksi.

Skorlar klinik yargıyı destekler; asla onun yerini almaz. Çizelgeler ve kesme değerleri hastaneler arasında değişir, bu nedenle her zaman dersinizin ya da işyerinizin verdiği sürümü kullanın.

2Glasgow Koma Skalası ve APGAR

GCS üç alandaki en iyi yanıtı toplar:

  • Göz (E, 1–4): kendiliğinden 4, sese 3, basıya 2, yok 1.
  • Sözel (V, 1–5): oryante 5, konfüze 4, uygunsuz sözcükler 3, anlaşılmaz sesler 2, yok 1.
  • Motor (M, 1–6): emirlere uyuyor 6, yerini belirliyor 5, normal fleksiyon (geri çekiyor) 4, anormal fleksiyon 3, ekstansiyon 2, yok 1.
E3 / 4+V4 / 5+M5 / 6=GCS12

Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

APGAR skoru bir yenidoğanı 1. ve 5. dakikada değerlendirir: Görünüm, Nabız, Refleks tepkisi, Aktivite ve Solunum; her biri 0, 1 ya da 2. 100/dk’nın altındaki nabız 1 puan alır; 100/dk ve üzeri 2 puan alır. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Kendini sına Bir hasta basıya gözlerini açıyor, anlaşılmaz sesler çıkarıyor ve ekstremiteyi basıdan çekiyor. GCS nedir?
  1. 10
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Cevap: 8. E2 (basıya) + V2 (anlaşılmaz sesler) + M4 (geri çekiyor, normal fleksiyon) = 8. Geri çekmeyi yerini belirleme (5) olarak puanlamak 9 verir.

3Braden ve Morse

Braden skalası bası yarası riskini altı alt ölçekle değerlendirir. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenme 1 (en kötü) ile 4 (sorun yok) arasında; sürtünme ve makaslama 1 ile 3 arasında puanlanır. Toplam 6 ile 23 arasındadır ve düşük toplam yüksek risk demektir.

Yaygın Braden bantları: 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Morse düşme skalası altı maddeyi toplar: son 3 ayda düşme 25, ikincil tanı 15, yürüme yardımcısı 15 (mobilyalara tutunarak yürüme 30), IV tedavi ya da salin kilidi 20, zayıf yürüyüş 10 (bozulmuş 20) ve sınırlarını unutma 15. Toplam 0 ile 125 arasındadır.

Morse kesme değerleri hastaneler arasında değişir; yaygın bir set: 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek.

Kendini sına Bir hasta geçen ay düşmüş, tek tanısı var, yürüteçle yürüyor, IV yok, yürüyüşü zayıf ve sınırlarını biliyor. Morse skoru nedir?
  1. 35
  2. 40
  3. 50
  4. 65

Cevap: 50. Düşme 25 + ikincil tanı 0 + yürüteç 15 + IV yok 0 + zayıf yürüyüş 10 + mental durum 0 = 50.

4NEWS2

National Early Warning Score 2 (Royal College of Physicians, 2017) yedi gözlemi bir çizelgeyle puanlar: solunum sayısı, SpO₂ (çoğu hasta için skala 1), oda havası ya da ek oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, ACVPU ölçeğinde bilinç ve vücut sıcaklığı.

  • Her değer 0, 1, 2 ya da 3 puan değerinde bir banda düşer. Ek oksijen 2 puan alır; yeni başlayan konfüzyon, yalnızca sese ya da ağrıya yanıt veya yanıtsızlık 3 puan alır.
  • Klinik risk: toplam 0–4 düşük; tek bir parametrede 3 puan düşük–orta; 5–6 orta; 7 ve üzeri yüksektir.

Toplam 5 ve üzeri ya da tek bir 3 puan, bir klinisyen tarafından hızlı değerlendirme gerektirir. SpO₂ skala 2 yalnızca reçete edilen hedefi %88–92 olan hastalar için kullanılır.

Kendini sına Bir hastanın gözlemleri NEWS2’de 0, 0, 0, 3, 0, 0 ve 0 puan alıyor. Bu hangi risk grubudur?
  1. Düşük
  2. Düşük–orta
  3. Orta
  4. Yüksek

Cevap: Düşük–orta. Toplam yalnızca 3’tür ve tek başına düşük olurdu, ancak herhangi bir parametrede 3 puan hastayı düşük–orta gruba yerleştirir.

5Kan basıncı değerleri ve BKİ

PP = SKB − DKB MAP = (SKB + 2·DKB)/3 SI = KH/SKB

Her kalp atımının yaklaşık üçte ikisi diyastol olduğundan diyastolik basınç ortalama arter basıncında iki kez sayılır. En az yaklaşık 65 mmHg’lik bir MAP yaygın bir hedeftir. Şok indeksi normalde yaklaşık 0,5–0,7’dir; yaklaşık 1’in üzeri uyarı işaretidir.

BKİ = kg/m² BKİ = 703 × lb/in²

DSÖ yetişkin kategorileri: 18,5’in altı zayıf, 18,5–24,9 sağlıklı, 25–29,9 fazla kilolu, 30–34,9 obezite sınıf I, 35–39,9 sınıf II, 40 ve üzeri sınıf III.

Çözümlü örnek

Bir hastanın kan basıncı 96/54 mmHg ve nabzı 118/dk. MAP’i ve şok indeksini bulun.

1

Ortalama arter basıncı

MAP = (96 + 2·54)/3 = 204/3 = 68 mmHg
2

Şok indeksi

SI = 118/96 = 1,23

Sistolik basınç, yani ilk sayı, paydaya gelir.

Cevap

MAP 68 mmHg ve şok indeksi 1,23, 1’in üzerinde: bu alıştırma olgusunda uyarı işareti.

6Sık yapılan hatalar

  • GCS’ye 0’dan başlamak: olası en düşük skor 3’tür.
  • Yerini belirlemeyi (5) geri çekmeyle (4) ya da konfüze konuşmayı (4) uygunsuz sözcüklerle (3) karıştırmak.
  • Braden skalasında sürtünme ve makaslamayı 4’e kadar puanlamak; 3’te biter.
  • Tek bir NEWS2 skoru 3’ün risk grubunu yükselttiğini unutmak.
  • SKB ve DKB’nin basit ortalamasını MAP olarak almak.
  • BKİ formülünde santimetre cinsinden boyu kullanmak.

7Sınav soruları nasıl görünür

  • Kolay: GCS, APGAR, MAP ve BKİ. Tanımlanan yanıtlardan GCS ya da APGAR’ı toplayın ve MAP, nabız basıncı ve BKİ’yi hesaplayın.
  • Orta: Braden, Morse, NEWS2 ve şok indeksi. Risk skorlarını toplayın, NEWS2 çizelgesini kullanın, şok indeksini hesaplayın ve bir kafa travmasını GCS’sine göre derecelendirin.
  • Zor: risk kategorileri ve yorumlama. NEWS2 risk grubuna, Braden ya da Morse risk düzeyine, APGAR anlamına veya BKİ kategorisine tıklayın ve bir MAP hedefinden geriye giderek diyastolik basıncı bulun.

Uygulamada adım adım öğreninUygulamada adım adım öğrenin

Çözümlü örnekler

Örnek 1Kolay
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Doğumdan 5 dakika sonra alıştırma yenidoğanında her yerde pembe cilt, 125/dk kalp hızı, uyarıldığında yüz buruşturma, aktif hareket ve zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum var. APGAR skoru nedir?

5 minHR 125/min

İstenen: APGAR

İpuçlarını göster
  1. Beş bulgu: Görünüm (Appearance), Nabız (Pulse), Refleks tepkisi (Grimace), Aktivite (Activity), Solunum (Respiration); her biri 0, 1 ya da 2 puan alır.
  2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2.
  3. Görünüm 2 puan, Nabız 2 puan alır.
Cevabı ve adım adım çözümü göster

APGAR skoru: her biri 0, 1 ya da 2 puanla değerlendirilen beş bulgu; doğumdan sonra 1. ve 5. dakikada kontrol edilir. Görünüm (renk): mavi ya da soluk 0, pembe gövde ve mavi ekstremiteler 1, her yerde pembe 2. Nabız: yok 0, 100/dk’nın altı 1, 100/dk ve üzeri 2. Refleks tepkisi (refleks irritabilite): yok 0, yüz buruşturma 1, ağlama, öksürük ya da hapşırık 2. Aktivite (tonus): gevşek 0, hafif fleksiyon 1, aktif hareket 2. Solunum: yok 0, zayıf ağlamayla yavaş ya da düzensiz 1, güçlü ağlamayla iyi 2. Toplam 7–10 güven verici, 4–6 orta düzeyde anormal ve 0–3 düşüktür.

Her bulguyu puanlayın

Görünüm: her yerde pembe cilt → 2
Nabız: 125/min → 2
Refleks tepkisi: uyarıldığında yüz buruşturma → 1
Etkinlik: aktif hareket → 2
Solunum: zayıf ağlamayla yavaş, düzensiz solunum → 1

Toplayın

APGAR = 2 + 2 + 1 + 2 + 1 = 8

Cevap

APGAR = 8
Örnek 2Orta
hafifortaağır

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Kafa travması geçirmiş bir alıştırma hastası gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor, uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor ve en iyi motor yanıt olarak şunu gösteriyor: kol ve bacaklarda ekstansiyon (anormal ekstansiyon). GCS’yi hesaplayın ve kafa travmasını ona göre sınıflandırın. Cevabınıza tıklayın.

  1. 1hafif
  2. 2orta
  3. 3ağır
İpuçlarını göster
  1. Önce E + V + M toplayın.
  2. Buradaki toplam 7.
  3. 13–15 hafif, 9–12 orta, 3–8 ağır.
Cevabı ve açıklamayı göster

Glasgow Koma Skalası: üç alandaki en iyi yanıtı toplayın. Göz açma E: 4 kendiliğinden, 3 sese ya da konuşmaya, 2 basıya, 1 yok. Sözel V: 5 oryante, 4 konfüze, 3 uygunsuz sözcükler, 2 anlaşılmaz sesler, 1 yok. Motor M: 6 emirlere uyuyor, 5 yerini belirliyor, 4 normal fleksiyon (geri çekiyor), 3 anormal fleksiyon, 2 ekstansiyon, 1 yok. Toplam 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasından sonra 13–15 genellikle hafif, 9–12 orta ve 3–8 ağır olarak adlandırılır.

Her alanı puanlayın

E: gözlerini yalnızca basıya (ağrılı uyarana) açıyor → 2
V: uygunsuz, rastgele sözcükler söylüyor → 3
M: kol ve bacaklarda ekstansiyon (anormal ekstansiyon) → 2

Toplayın

GCS = 2 + 3 + 2 = 7

Şiddet

GCS 7 → ağır

Cevap

ağır
Örnek 3Zor
zayıfnormal kilolufazla kiloluobezite sınıf Iobezite sınıf IIobezite sınıf III

Alıştırma (uydurma değerler, klinik rehber değildir). Bir yetişkin 149 kg ağırlığında ve 197 cm boyunda. BKİ’yi hesaplayın ve DSÖ ağırlık kategorisine tıklayın.

149 kg197 cm
  1. 1zayıf
  2. 2normal kilolu
  3. 3fazla kilolu
  4. 4obezite sınıf I
  5. 5obezite sınıf II
  6. 6obezite sınıf III
İpuçlarını göster
  1. BKİ = kg/m²: boyu metreye çevirin ve karesini alın.
  2. Buradaki BKİ yaklaşık 38,4 kg/m².
  3. Bantlar: 18,5, 25, 30, 35 ve 40.
Cevabı ve açıklamayı göster

Beden kitle indeksi: BKİ = ağırlık (kg)/boy (m)²; boy önce metreye çevrilir. Libre ve inçle BKİ = 703 × ağırlık (lb)/boy (in)². DSÖ yetişkin kategorileri: 18,5’in altı zayıf, 18,5–24,9 normal kilolu, 25,0–29,9 fazla kilolu, 30,0–34,9 obezite sınıf I, 35,0–39,9 obezite sınıf II ve 40 ve üzeri obezite sınıf III.

BMI

BMI = 149/1,97² = 38,39

Kategori

obezite sınıf II

Cevap

obezite sınıf II

Sorular ve cevaplar

Klinik değerlendirme skorları nedir?

Değerlendirme skorları gözlemleri bir sayıya çevirir; böylece her hemşire aynı hastayı aynı biçimde kaydeder ve zaman içindeki bir değişiklik kolayca görülür. Her skorun sabit bölümleri, bölüm başına sabit puanları ve yayımlanmış kesme değerleri vardır.

Bu konu aritmetiği ve skor tablolarının okunmasını alıştırır:

Klinik değerlendirme skorları soruları adım adım nasıl çözülür?
  1. Sorunun kullandığı skor çizelgesini ve aralığını bulun (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Her maddeyi ayrı ayrı puanlayın, tanımı düzeyiyle eşleştirin.
  3. Madde puanlarını toplayın ve toplamın aralık içinde olduğunu kontrol edin.
  4. Kesme değerlerini uygulayın: NEWS2 için ayrıca tek başına 3 puan alan parametre olup olmadığına bakın.
  5. Türetilmiş değerler için MAP = (SKB + 2·DKB)/3, PP = SKB − DKB, SI = KH/SKB ve BKİ = kg/m² kullanın.
Klinik değerlendirme skorları konusunda en sık yapılan hatalar nelerdir?
  • GCS’ye her alanda 1 yerine 0’dan başlamak.
  • Yerini belirlemeyi (M5) geri çekmeyle (M4) karıştırmak.
  • Braden sürtünme ve makaslamayı 4’e kadar puanlamak.
  • Tek başına 3 puan için düşük–orta NEWS2 grubunu atlamak.
  • SKB ve DKB’nin basit ortalamasını MAP olarak kullanmak.
  • BKİ için boyu metreye çevirmeyi unutmak.
Klinik değerlendirme skorları alıştırmaları neleri kapsar?
  • Kolay: GCS, APGAR, MAP ve BKİ
  • Orta: Braden, Morse, NEWS2 ve şok indeksi
  • Zor: risk kategorileri ve yorumlama

Her soruda yeni değerler olur; böylece bir cevabı değil, yöntemi öğrenirsiniz. Takıldınız mı? Önce küçük bir ipucu açın, tam açıklamayı ise yalnızca gerektiğinde.

Çalışma nasıl işler

  • Her soruda yeni değerler olur; böylece bir cevabı değil, yöntemi öğrenirsiniz.
  • Takıldınız mı? Önce küçük bir ipucu açın, tam açıklamayı ise yalnızca gerektiğinde.
  • İlerlemeniz, hatalarınız ve kaydettiğiniz sorular saklanır; böylece sınavdan önce gözden geçirebilirsiniz.

Bu konudan önceki ve sonraki konular

Önce öğrenin

Hesaplayıcılar

Bu konuyu içeren dersler

Hemşirelik alanında diğer konular

Yazdırılabilir çalışma kâğıdı