Glasgow Koma Skalası hesaplayıcı (GCS ve GCS-P)

Değerlerinizi girin. Cevap ve tam ayrıntılı çözüm siz yazdıkça güncellenir.

Sonuç

Glasgow Koma Skalası12 / 15
BileşenlerE3 V4 M5
Şiddet (kafa travması sınıfları)orta (9–12)

Yalnızca sınav alıştırması içindir. Bir skor çalışma aracıdır, klinik karar değildir: gerçek değerlendirmeler yerel protokolü ve klinik yargıyı izler.

Yayımlanmış tanımlardan en iyi göz açma (E), sözel yanıt (V) ve motor yanıtı (M) seçerek Glasgow Koma Skalasını puanlayın. Hesaplayıcı bileşenleri 3 ile 15 arasında bir toplama çevirir, bunları E, V ve M olarak gösterir, kafa travması şiddet bandını verir ve pupil reaktivitesini eklerseniz GCS-P’yi hesaplar. Test edilemeyen bir bileşen tahmin edilmek yerine NT olarak kaydedilir.

Adım adım çözüm

Her bileşeni puanlayın

Göz açma (E): E3 sese: söylenen ya da bağırılan bir isteğe sonra açıyor
Sözel yanıt (V): V4 konfüze: oryante değil ama tutarlı iletişim kuruyor
En iyi motor yanıt (M): M5 yerini belirliyor: baş ya da boyundaki bir uyarana doğru elini köprücük kemiğinin üzerine kaldırıyor

Üç bileşeni toplayın

GCS = E + V + M = 3 + 4 + 5 = 12
Şiddet (kafa travması sınıfları): orta (9–12)

Temel formüller

Glasgow Koma Skalası
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15

Glasgow Koma Skalası nasıl puanlanır

  1. Göz açma (1–4): kendiliğinden 4, sese 3, basıya 2, yok 1.
  2. Sözel yanıt (1–5): oryante 5, konfüze 4, sözcükler 3, sesler 2, yok 1.
  3. En iyi motor yanıt (1–6): emirlere uyuyor 6, yerini belirliyor 5, normal fleksiyon 4, anormal fleksiyon 3, ekstansiyon 2, yok 1. İki koldan en iyi yanıtı puanlayın.
  4. Üçünü toplayın: GCS = E + V + M, 3 ile 15 arasında; bileşenleri de bildirin, örneğin E3 V4 M5 = 12.
  5. Kafa travması için kullanılan şiddet bantları: 13–15 hafif, 9–12 orta, 3–8 ağır.

Sorular ve cevaplar

Skala nereden geliyor?

Teasdale ve Jennett’ten (Lancet, 1974). Buradaki tanımlar, Teasdale ve arkadaşlarının 2014’te yayımladığı yapılandırılmış değerlendirmeyi (glasgowcomascale.org) izler; GCS-P, Brennan, Murray ve Teasdale tarafından 2018’de eklenmiştir.

Hasta entübeyse ne olur?

Sözel yanıt test edilemez. Bilinç düzeyini olduğundan düşük gösterecek bir toplam yerine bunu NT olarak (entübe hastada çoğu zaman VT yazılır) kaydedin ve diğer bileşenleri bildirin.

GCS-P nedir?

GCS eksi pupil reaktivite skoru: her iki pupil ışığa yanıt veriyorsa 0, biri vermiyorsa 1, hiçbiri vermiyorsa 2. 1 ile 15 arasında değişir.

GCS 8 ve altı sınavlarda neden önemlidir?

GCS 8 ve altı ağır kafa travması (koma) olarak sınıflandırılır ve sınav soruları bunu çoğu zaman tehlikedeki havayoluyla ilişkilendirir. Bunu yalnızca bir çalışma ipucu olarak değerlendirin: gerçek kararlar tam klinik değerlendirmeyi izler.

En düşük skor 0 mıdır?

Hayır. Her bileşen 1’den başlar, bu nedenle en düşük toplam 3, en yüksek 15’tir.

Kendiniz deneyin

Klinik değerlendirme skorları çalışın

Hesaplayıcı cevabı verir. Sınavda ise yönteme ihtiyacınız var: yeni sorular, ipuçları ve ayrıntılı çözümlerle onu çalışın.

</> Yerleştir

Öğretmenler ve okullar için ücretsiz: bu kodu ders sayfanıza, LMS'inize veya web sitenize yapıştırın. Öğrenciler hesap makinesini ve adım adım çözümünü hesap olmadan kullanabilir.

Diğer hesaplayıcılar