NEWS2 skoru hesaplayıcı (National Early Warning Score 2)

Değerlerinizi girin. Cevap ve tam ayrıntılı çözüm siz yazdıkça güncellenir.

Sonuç

NEWS22
Klinik riskdüşük (toplam skor 0–4)
ParametreDeğerPuan
Solunum sayısı18/min0
SpO₂ (skala 1)95%1
Hava mı oksijen mi?hava0
Sistolik kan basıncı125 mmHg0
Nabız92/min1
Bilinç (ACVPU)A: uyanık (alert)0
Sıcaklık37,8 °C0

Sıcaklık 0,1 °C’ye yuvarlanır. Yalnızca sınav alıştırması içindir. Bir skor çalışma aracıdır, klinik karar değildir: gerçek değerlendirmeler yerel protokolü ve klinik yargıyı izler.

National Early Warning Score 2’yi (NEWS2) yedi ölçümden hesaplayın: solunum sayısı, oksijen satürasyonu, oda havası ya da oksijen, sistolik kan basıncı, nabız, bilinç (ACVPU) ve vücut sıcaklığı. Çoğu hasta için SpO₂ skala 1’i, reçete edilen hedefi %88–92 olan hastalar için skala 2’yi seçin. Hesaplayıcı her parametrenin puanını, toplamı ve Royal College of Physicians çizelgesinin bununla ilişkilendirdiği yanıtla birlikte klinik risk bandını gösterir.

Adım adım çözüm

Her parametreyi puanlayın

Solunum sayısı: 18/min → 0
SpO₂ (skala 1): 95% → 1
Hava mı oksijen mi?: hava → 0
Sistolik kan basıncı: 125 mmHg → 0
Nabız: 92/min → 1
Bilinç (ACVPU): A: uyanık (alert) → 0
Sıcaklık: 37,8 °C → 0

Puanları toplayın

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 2

Klinik risk (RCP eşikleri)

Klinik risk: düşük (toplam skor 0–4)
Düşük skor için RCP yanıtı: izlem sıklığına ve gerekli üst basamağa bildirmeye karar veren, yetkin bir kayıtlı hemşire tarafından değerlendirme.

Temel formüller

NEWS2 riski
0–4 düşük; tek bir 3 düşük–orta; 5–6 orta; ≥ 7 yüksek

NEWS2 skoru nasıl hesaplanır

  1. Solunum sayısı: 12–20 için 0, 9–11 için 1, 21–24 için 2, 8 ve altı ya da 25 ve üzeri için 3 puan.
  2. SpO₂ skala 1: %96 ve üzeri 0, %94–95 1, %92–93 2, %91 ve altı 3. Skala 2’de %88–92 (ya da oda havasında %93 ve üzeri) 0 puan alır, oksijen altında daha yüksek satürasyonlar puan getirir. Ek oksijen 2 puan ekler.
  3. Sistolik kan basıncı: 111–219 için 0, 101–110 için 1, 91–100 için 2, 90 ve altı ya da 220 ve üzeri için 3. Nabız: 51–90 için 0, 41–50 ve 91–110 için 1, 111–130 için 2, 40 ve altı ya da 131 ve üzeri için 3.
  4. Bilinç: uyanık 0 puan alır; yeni başlayan konfüzyon, yalnızca sese ya da ağrıya yanıt veya yanıtsızlık 3 puan alır. Vücut sıcaklığı: 36,1–38,0 °C 0, 35,1–36,0 ve 38,1–39,0 1, 39,1 ve üzeri 2, 35,0 ve altı 3.
  5. Yedi puanı toplayın: 0–4 düşük risk, tek bir parametrede 3 düşük–orta, 5–6 orta ve 7 ve üzeri yüksek risktir.

Sorular ve cevaplar

NEWS2’nin kaynağı nedir?

Royal College of Physicians, Londra: National Early Warning Score (NEWS) 2, “Standardising the assessment of acute-illness severity in the NHS”, çalışma grubunun güncellenmiş raporu, Aralık 2017. Bu hesaplayıcıdaki bantlar onun çizelgesinden alınmıştır.

SpO₂ skala 2 ne zaman kullanılır?

Yalnızca bir klinisyenin kararıyla reçete edilen oksijen hedefi %88–92 olan hiperkapnik solunum yetmezliği hastalarında. Diğer herkes için skala 1 kullanılır.

Tek bir 3 puan neden önemlidir?

Toplam düşük olsa bile tek bir parametredeki uç bir değer tehlikeli olabilir; bu nedenle RCP çizelgesi herhangi bir parametredeki 3 puanı acil servis içi değerlendirme için tetikleyici sayar.

ACVPU’daki C ne anlama gelir?

Yeni başlayan konfüzyon. NEWS2 bunu eski AVPU ölçeğine ekledi; yeni başlayan konfüzyon, yalnızca sese ya da ağrıya yanıt veya yanıtsızlık her biri 3 puan alır.

NEWS2 çocuklarda ya da gebelikte kullanılır mı?

Hayır. NEWS2 16 yaş ve üzeri yetişkinler içindir; çocuklarda ya da gebelikte doğrulanmamıştır ve bu durumlarda başka erken uyarı skorları kullanılır.

Kendiniz deneyin

Klinik değerlendirme skorları çalışın

Hesaplayıcı cevabı verir. Sınavda ise yönteme ihtiyacınız var: yeni sorular, ipuçları ve ayrıntılı çözümlerle onu çalışın.

</> Yerleştir

Öğretmenler ve okullar için ücretsiz: bu kodu ders sayfanıza, LMS'inize veya web sitenize yapıştırın. Öğrenciler hesap makinesini ve adım adım çözümünü hesap olmadan kullanabilir.

Diğer hesaplayıcılar