Braden skalası hesaplayıcı (bası yarası riski)

Değerlerinizi girin. Cevap ve tam ayrıntılı çözüm siz yazdıkça güncellenir.

Sonuç

Braden skoru17 / 23
Risk düzeyihafif risk (15–18)

Yalnızca sınav alıştırması içindir. Bir skor çalışma aracıdır, klinik karar değildir: gerçek değerlendirmeler yerel protokolü ve klinik yargıyı izler.

Bası Yarası Riskini Öngörme için Braden Skalasını puanlayın. Altı alt ölçeğin her biri için bir derece seçin: duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik, beslenme (her biri 1 ile 4) ve sürtünme ve makaslama (1 ile 3). Hesaplayıcı bunları 6 ile 23 arasında bir toplama çevirir ve risk düzeyini verir. Braden skalasında düşük skor daha yüksek risk demektir.

Adım adım çözüm

Her alt ölçeği puanlayın

Duyusal algı: 3 hafif kısıtlı
Nemlilik: 3 ara sıra nemli
Etkinlik: 3 ara sıra yürüyor
Hareketlilik: 3 hafif kısıtlı
Beslenme: 3 yeterli
Sürtünme ve makaslama: 2 olası sorun

Altı alt ölçeği toplayın

Braden skoru = 3 + 3 + 3 + 3 + 3 + 2 = 17
Düşük skor yüksek risk anlamına gelir: 6 olası en düşük, 23 olası en yüksek skordur.
Risk düzeyi: hafif risk (15–18)

Temel formüller

Braden skalası
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risk altında

Braden skalası nasıl puanlanır

  1. Duyusal algı, nemlilik, aktivite, hareketlilik ve beslenmeyi 1’den (en kötü) 4’e (en iyi) derecelendirin.
  2. Sürtünme ve makaslamayı 1’den (sorun var) 3’e (belirgin sorun yok) derecelendirin.
  3. Altı dereceyi toplayın: toplam 6 ile 23 arasındadır.
  4. Risk düzeyini okuyun: 19–23 risk yok, 15–18 hafif, 13–14 orta, 10–12 yüksek ve 9 ve altı çok yüksek risk.

Sorular ve cevaplar

Braden skalasını kim geliştirdi?

Barbara Braden ve Nancy Bergstrom, 1987’de yayımlandı (Bergstrom, Braden, Laguzza ve Holman, Nursing Research). Burada kullanılan risk düzeyleri yaygın olarak yayımlanan bantlardır: 9 ve altı (çok yüksek risk) ile 19–23 (risk yok) arası.

Yüksek Braden skoru yüksek risk demek midir?

Hayır, tam tersi. Her alt ölçek daha iyi işlev için daha fazla puan verir, bu nedenle düşük toplam yüksek bası yarası riski demektir.

Risk altında olmanın kesme değeri nedir?

Yetişkinlerde 18 ve altı toplam genellikle risk altında sayılır. Bazı ortamlar başka kesme değerleri kullanır, bu nedenle yerel protokolü ve soruyu izleyin.

Braden skalası ne sıklıkla puanlanır?

Kabulde ve sonra ortamın belirlediği aralıklarla, örneğin akut bakımda her vardiya ya da her gün ve durum değiştiğinde.

Kendiniz deneyin

Klinik değerlendirme skorları çalışın

Hesaplayıcı cevabı verir. Sınavda ise yönteme ihtiyacınız var: yeni sorular, ipuçları ve ayrıntılı çözümlerle onu çalışın.

</> Yerleştir

Öğretmenler ve okullar için ücretsiz: bu kodu ders sayfanıza, LMS'inize veya web sitenize yapıştırın. Öğrenciler hesap makinesini ve adım adım çözümünü hesap olmadan kullanabilir.

Diğer hesaplayıcılar