Morse düşme skalası hesaplayıcı (düşme riski)

Değerlerinizi girin. Cevap ve tam ayrıntılı çözüm siz yazdıkça güncellenir.

Sonuç

Morse düşme skoru50 / 125
Risk düzeyiyüksek risk (45 ve üzeri)

Yalnızca sınav alıştırması içindir. Bir skor çalışma aracıdır, klinik karar değildir: gerçek değerlendirmeler yerel protokolü ve klinik yargıyı izler.

Morse Düşme Skalasını puanlayın: düşme öyküsü, ikincil tanı, yürüme yardımcısı, IV tedavi, yürüyüş ve mental durum. Hesaplayıcı puanları 0 ile 125 arasında bir toplama çevirir ve düşme riski düzeyini verir. Kesme değerleri ortamlara göre farklı olduğundan, yaygın kullanılan 25 ve 45 ile Morse’un kendi risk düzeyleri olan 25 ve 51 arasında seçim yapabilirsiniz.

Adım adım çözüm

Her maddeyi puanlayın

Düşme öyküsü (hemen öncesinde ya da son 3 ay içinde): hayır (0)
İkincil tanı (birden fazla tıbbi tanı): evet (15)
Yürüme yardımcısı: koltuk değneği, baston ya da yürüteç (15)
IV tedavi ya da salin (heparin) kilidi: evet (20)
Yürüyüş ve transfer: normal, yatak istirahati ya da hareketsiz (0)
Mental durum: kendi yeteneğinin farkında (0)

Altı maddeyi toplayın

Morse düşme skoru = 0 + 15 + 15 + 20 + 0 + 0 = 50

Risk düzeyi

Yaygın kesme değerleri: 0–24 düşük, 25–44 orta, 45 ve üzeri yüksek risk.
50 → yüksek risk (45 ve üzeri)
Morse, her birimin kendi kesme değerini belirlemesini önerir; dersinizin ya da protokolünüzün belirttiğini kullanın.

Temel formüller

Morse düşme skalası
düşme 25, tanı 15, yardımcı 15/30, IV 20, yürüyüş 10/20, mental durum 15

Morse düşme skalası nasıl puanlanır

  1. Son 3 ayda düşme öyküsü: hayır 0, evet 25. İkincil tanı (birden fazla tıbbi tanı): hayır 0, evet 15.
  2. Yürüme yardımcısı: yok, yatak istirahati, tekerlekli sandalye ya da hemşire yardımı 0; koltuk değneği, baston ya da yürüteç 15; mobilyalara tutunma 30.
  3. IV tedavi ya da salin kilidi: hayır 0, evet 20.
  4. Yürüyüş: normal, yatak istirahati ya da hareketsiz 0; zayıf 10; bozulmuş 20. Mental durum: kendi yeteneğinin farkında 0; sınırlılıklarını olduğundan fazla görüyor ya da unutuyor 15.
  5. Altı maddeyi toplayın ve ortamınızın kullandığı kesme değerleriyle karşılaştırın.

Sorular ve cevaplar

Morse düşme skalasını kim geliştirdi?

Janice Morse, Morse ve Tylko ile birlikte 1989’da yayımladı (Canadian Journal on Aging). Morse kendi yönergesinde 0–24 risk yok, 25–50 düşük risk ve 51 ve üzeri yüksek risk verir; birçok hastane ve sınav sorusu 0–24 düşük, 25–44 orta ve 45 ve üzeri yüksek risk kullanır.

Hangi kesme değerini kullanmalıyım?

Dersinizin, sınavınızın ya da protokolünüzün belirttiğini. Morse her birimin kendi hastaları için kendi kesme değerini belirlemesini önerir, bu nedenle her iki sürüm de kullanılır.

Tekerlekli sandalyedeki bir hasta nasıl puanlanır?

Tekerlekli sandalye yürüme yardımcısı sayılmaz (0). Yürüyüş, hastanın örneğin tekerlekli sandalyeden yatağa nasıl transfer olduğuna göre puanlanır.

İkincil tanı olarak ne sayılır?

Hasta kaydında birden fazla aktif tıbbi tanı 15 puan alır.

Kendiniz deneyin

Klinik değerlendirme skorları çalışın

Hesaplayıcı cevabı verir. Sınavda ise yönteme ihtiyacınız var: yeni sorular, ipuçları ve ayrıntılı çözümlerle onu çalışın.

</> Yerleştir

Öğretmenler ve okullar için ücretsiz: bu kodu ders sayfanıza, LMS'inize veya web sitenize yapıştırın. Öğrenciler hesap makinesini ve adım adım çözümünü hesap olmadan kullanabilir.

Diğer hesaplayıcılar