Hukuka Giriş: hızlı tekrar paketi

Formül kâğıtları, her konunun temel yöntem adımları ve 10 alıştırma sorusu; tam çözümler en sonda.

Yeni sorularDerse dön

Yazdırma penceresinde, bir kopyayı cihazınızda saklamak için “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçin.

1Alıştırma soruları

1.Sözleşmeler hukukuOrta

Sözleşmeye aykırılık nedeniyle tazminat genellikle neyi amaçlar?

  1. AZarar gören tarafı, sözleşme ifa edilmiş gibi bir duruma getirmeyi
  2. BHer iki tarafı yalnızca sözleşme yapılmadan önceki durumlarına döndürmeyi
  3. CZarar gören tarafa zararını aşan bir kâr sağlamayı
  4. DAykırı davranan tarafı cezalandırmayı
2.Sözleşmeler hukukuZor

A bir icabı postaya veriyor. Bir hafta sonra A bir geri alma mektubunu postaya veriyor. B icabı alıyor ve hemen telgrafla kabul ediyor; geri almayı ise daha sonra alıyor. Byrne v Van Tienhoven uygulandığında:

  1. AGeri alma, B'nin kabulü gönderilmeden önce postaya verildiği için sözleşme yoktu
  2. BPostayla yapılan icaplar her zaman geri alınabildiği için sözleşme yoktu
  3. CSözleşme ancak B geri almayı aldığında kuruldu
  4. DGeri alma henüz ulaşmadığı için B kabul ettiğinde sözleşme kuruldu
3.Haksız fiil hukukuOrta

Bir okulun istihdam ettiği bir yatılı yurt sorumlusu bakımındaki erkek çocuklara istismarda bulunuyor. Lister v Hesley Hall kararında işveren:

  1. ASorumlu değildi, çünkü istismar yurt sorumlusunun iş ilişkisi kapsamında asla yer almaz
  2. BSorumlu kendi adına hareket ettiği için sorumlu değildi
  3. CYalnızca kendi ihmalli işe alımından sorumluydu
  4. Dİstismar görevleriyle yakından bağlantılı olduğu için vicarious liability ile sorumluydu
4.Haksız fiil hukukuZor

Bir kadının 999 araması yanlış derecelendiriliyor ve polis eski partnerinin onu öldürmesini engellemek için çok geç geliyor. Michael v Chief Constable of South Wales Police kararında Yüksek Mahkeme ne karar verdi?

  1. APolis aramayı aldığı için yükümlülük altındaydı
  2. BPolis gecikmeden kusursuz sorumluydu
  3. CPolisin onu korumak için negligence'da bir yükümlülüğü yoktu
  4. DYalnızca aramayı alan görevli kişisel olarak sorumluydu
5.Anayasa hukukuOrta

Birleşik Krallık Human Rights Act 1998'e göre bir mahkeme bir yasayı Sözleşme haklarıyla uyumlu yorumlayamazsa ne yapabilir?

  1. AParlamentoya yasayı bir ay içinde değiştirmesini emredebilir
  2. BDavayı otomatik olarak AİHM'e gönderebilir
  3. CYasayı derhal iptal edebilir
  4. DUyumsuzluk beyanı verebilir; yasa yürürlükte kalır
6.Anayasa hukukuZor

Ölümcül bir hastalığı olan bir kadın, ölmesine yardım ettiği için kocasının kovuşturulmayacağına dair bir güvence istiyor. Pretty v UK kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2. madde hakkında neye hükmetti?

  1. ADevletlerin yardımlı intihara izin vermesini gerektirdiğine
  2. BKocası için bir dokunulmazlık gerektirdiğine
  3. CKadının davasında hiç devreye girmediğine
  4. DÖlme hakkını içermediğine
7.Ceza hukukuOrta

D, kopya çekmeyi planlayarak bir okulun sınav kâğıdını alıyor, okuyor ve geri veriyor. Oxford v Moss kararına göre D neden theft işlememiştir?

  1. AGizli bilgi Theft Act bakımından mal değildir
  2. BSınav kâğıtlarının ekonomik değeri yoktur
  3. CD okulun öğrencisiydi
  4. DKâğıdın kendisi iade edildiği için yoksun bırakma kastı yoktu
8.Ceza hukukuZor

Gammon (Hong Kong) v Attorney-General (1985) ölçütleri neye karar vermek için kullanılır?

  1. ABir temyizin Yüksek Mahkeme'ye gidip gitmemesi gerektiğine
  2. BMens rea karinesinin bertaraf edilip bir suçun kusursuz sorumluluk suçu hâline gelip gelmediğine
  3. CBir ihmalin cezai sorumluluğa yol açıp açamayacağına
  4. DBir sanığın duress altında hareket edip etmediğine
9.AB hukukuOrta

Bir üye devlet ithal viskiyi benzer bir yerli içkiden daha ağır vergilendiriyor. En doğrudan hangi hüküm ihlal edilmektedir?

  1. AAyrımcı iç vergilendirmeye ilişkin ABİHA m. 110
  2. Bİşçilere ilişkin ABİHA m. 45
  3. CGümrük vergileri ve eş etkili yükümlülüklere ilişkin ABİHA m. 30
  4. DKartellere ilişkin ABİHA m. 101
10.AB hukukuZor

ABİHA m. 263'e göre özel bir başvurucu, uygulama tedbiri gerektirmeyen düzenleyici bir işleme şu durumda itiraz edebilir:

  1. Aİşlem onu doğrudan ilgilendiriyorsa
  2. Bİşlem onu herhangi bir şekilde ilgilendiriyorsa
  3. Cİşlem oybirliğiyle kabul edilmişse
  4. Dİşlem ulusal bir gazetede yayımlanmışsa

2Çözeltiler

1.Sözleşmeler hukuku

Cevap: A · Zarar gören tarafı, sözleşme ifa edilmiş gibi bir duruma getirmeyi

Cevap neden bu

Yargı yetkisi: çoğu hukuk sisteminde bulunan genel ilke. Sözleşmesel tazminat genellikle ifa menfaatini korur. Sözleşmeye aykırılık için cezai tazminat genellikle verilmez.

Cevap

A · Zarar gören tarafı, sözleşme ifa edilmiş gibi bir duruma getirmeyi
2.Sözleşmeler hukuku

Cevap: D · Geri alma henüz ulaşmadığı için B kabul ettiğinde sözleşme kuruldu

Cevap neden bu

Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. Geri alma ancak alındığında hüküm doğurur. B, geri alma kendisine ulaşmadan önce kabul ettiği için bağlayıcı bir sözleşme kuruldu.

Cevap

D · Geri alma henüz ulaşmadığı için B kabul ettiğinde sözleşme kuruldu
3.Haksız fiil hukuku

Cevap: D · İstismar görevleriyle yakından bağlantılı olduğu için vicarious liability ile sorumluydu

Cevap neden bu

Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. Lordlar Kamarası, sorumlunun haksız fiillerinin çocuklara bakma işiyle o kadar yakından bağlantılı olduğuna karar verdi ki işvereni sorumlu tutmak adil ve hakkaniyete uygundu.

Cevap

D · İstismar görevleriyle yakından bağlantılı olduğu için vicarious liability ile sorumluydu
4.Haksız fiil hukuku

Cevap: C · Polisin onu korumak için negligence'da bir yükümlülüğü yoktu

Cevap neden bu

Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. Polisin, sorumluluk üstlenme gibi özel durumlar olmadıkça, bireyleri üçüncü kişilerin vereceği zarardan korumaya ilişkin genel bir common law yükümlülüğü yoktur. İnsan hakları talepleri ayrıdır.

Cevap

C · Polisin onu korumak için negligence'da bir yükümlülüğü yoktu
5.Anayasa hukuku

Cevap: D · Uyumsuzluk beyanı verebilir; yasa yürürlükte kalır

Cevap neden bu

Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. Mahkemeler mevzuatı mümkün olduğunca Sözleşme'ye uygun yorumlamalıdır (section 3). Bu mümkün değilse üst mahkemeler uyumsuzluk beyanı verebilir (section 4), ancak yasa geçerliliğini korur.

Cevap

D · Uyumsuzluk beyanı verebilir; yasa yürürlükte kalır
6.Anayasa hukuku

Cevap: D · Ölme hakkını içermediğine

Cevap neden bu

Yargı yetkisi: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi. 2. madde ölümü seçme yönünde karşıt bir hak verdiği şeklinde yorumlanamaz. Mahkeme 8. maddenin devreye girdiğini de kabul etti, ancak yardımlı intihar yasağının haklı olduğuna hükmetti.

Cevap

D · Ölme hakkını içermediğine
7.Ceza hukuku

Cevap: A · Gizli bilgi Theft Act bakımından mal değildir

Cevap neden bu

Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. D yalnızca bilgiyi elinde tuttu ve bilgi çalınabilecek bir mal değildir; kâğıdın kendisinin ise kalıcı olarak alınması amaçlanmamıştı.

Cevap

A · Gizli bilgi Theft Act bakımından mal değildir
8.Ceza hukuku

Cevap: B · Mens rea karinesinin bertaraf edilip bir suçun kusursuz sorumluluk suçu hâline gelip gelmediğine

Cevap neden bu

Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. Privy Council, mens rea karinesinin güçlü olduğuna ama özellikle kusursuz sorumluluğun dikkati artırdığı kamu güvenliğine ilişkin düzenleyici suçlarda bertaraf edilebileceğine hükmetti.

Cevap

B · Mens rea karinesinin bertaraf edilip bir suçun kusursuz sorumluluk suçu hâline gelip gelmediğine
9.AB hukuku

Cevap: A · Ayrımcı iç vergilendirmeye ilişkin ABİHA m. 110

Cevap neden bu

Yargı yetkisi: AB hukuku. Madde 110, diğer üye devletlerden gelen benzer ürünlere karşı ayrımcılık yapan veya rakip yerli ürünleri koruyan iç vergileri yasaklar.

Cevap

A · Ayrımcı iç vergilendirmeye ilişkin ABİHA m. 110
10.AB hukuku

Cevap: A · İşlem onu doğrudan ilgilendiriyorsa

Cevap neden bu

Yargı yetkisi: AB hukuku. Uygulama tedbiri gerektirmeyen düzenleyici işlemlerde doğrudan ilgi yeterlidir; üçüncü kişilere yöneltilmiş diğer işlemlerde başvurucunun ayrıca bireysel ilgisi de gerekir (Plaumann).

Cevap

A · İşlem onu doğrudan ilgilendiriyorsa

ExamProblems · examproblems.com/courses/introduction-to-law