1Alıştırma soruları
1.Sözleşmeler hukukuOrta
Bir müşteri, sorumsuzluk kaydı içeren bir sözleşmeyi okumadan imzalıyor. Hile veya misrepresentation yoksa kayıt genellikle:
- AYalnızca sözlü olarak açıklanmışsa sözleşmeye dahil olur
- BOkunmadığı için sözleşmeye dahil olmaz
- CTek taraflı hata nedeniyle hükümsüzdür
- DSözleşmeye dahil olur, çünkü imza imzalayanı bağlar
2.Sözleşmeler hukukuZor
Bir iş sözleşmesi, işçinin ayrıldıktan sonra 20 yıl boyunca dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir rakip için çalışmasını yasaklıyor. İngiliz hukukunda bu hüküm büyük olasılıkla:
- ATicaret özgürlüğüne makul olmayan bir kısıtlama (restraint of trade) olarak uygulanamaz
- BYalnızca ilk beş yıl için uygulanabilir
- Cİşçi kabul ettiği için uygulanabilir
- Dİşveren büyük bir şirketse uygulanabilir
3.Haksız fiil hukukuOrta
Bir işçi biri yalnızca işverenin ihlalinden kaynaklanan iki kaynaktan silika tozu soluyor. Bonnington Castings v Wardlaw kararında işveren sorumluydu, çünkü kusurlu kaynaktan gelen toz:
- AToplam tozun yarısından fazlasıydı
- BHastalığın tek nedeniydi
- CHastalığa önemli ölçüde katkıda bulunmuştu
- DDiğer tozdan daha kolay önlenebilirdi
4.Haksız fiil hukukuZor
Bir adamın bacağı ihmalli bir sürücü tarafından yaralanıyor. Daha sonra soyguncular aynı bacağı vuruyor ve bacak kesiliyor. Baker v Willoughby kararında sürücü:
- AAmpütasyondan da sorumluydu
- BSoyguncuların sonraki vurması nedeniyle sorumluluktan tamamen kurtuldu
- CVurulmadan sonra da asıl sakatlıktan sorumlu kaldı
- DYalnızca vurulmaya kadar sorumluydu
5.Anayasa hukukuOrta
Amerika Birleşik Devletleri'nde Kongre başkanlık vetosunu nasıl aşabilir?
- AYalnızca Temsilciler Meclisi'nde basit çoğunlukla
- BEyaletlerin dörtte üçünün oyuyla
- CYüksek Mahkeme'den tasarıyı onaylamasını isteyerek
- DHem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da üçte iki oyla
6.Anayasa hukukuZor
Askerler Cebelitarık'ta üç terör şüphelisini vurarak öldürüyor. McCann v UK kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi neden 2. maddenin ihlal edildiğini tespit etti?
- ADevlet görevlilerince yapılan her öldürme 2. maddeyi ihlal eder
- BOperasyon öldürücü güç kullanımını en aza indirecek biçimde planlanmamış ve denetlenmemişti
- CAskerler kişisel nefretle hareket etmişti
- DBirleşik Krallık Sözleşme'yi Cebelitarık için onaylamamıştı
7.Ceza hukukuOrta
Hollanda ceza hukukunda "dolus eventualis" (voorwaardelijk opzet), sanığın şunu yaptığını ifade eder:
- ASonucu asıl amacı olarak istedi ve onu gerçekleştirmek için hareket etti
- BSonucun gerçekleşmesine dair kayda değer ihtimali bilerek kabullendi
- CSonucu hiç öngörmedi
- DTamamen kazara hareket etti
8.Ceza hukukuZor
"Transferred malice" doktrinine göre A, B'ye bir darbe yöneltip C'ye isabet ettirirse:
- AA, C'ye ilişkin hiçbir mens rea'sı olmadığı için C'nin zararından sorumlu olamaz
- BA yalnızca C'yi yaralamaya teşebbüsten sorumludur
- CC'nin zararından B sorumlu olur
- DA'nın B'ye yönelik kastı aktarılır; böylece A, C'nin zararından sorumlu olabilir
9.AB hukukuOrta
ABİHA m. 267 kapsamındaki ön karar usulü neye imkân verir?
- AParlamentonun hâkimleri görevden almasına
- BBireylerin üye devletleri doğrudan Lüksemburg'daki Adalet Divanı önünde dava etmesine
- CKomisyonun üye devletlere para cezası vermesine
- DUlusal mahkemelerin ABAD'a AB hukukunun yorumu veya geçerliliği hakkında soru sormasına
10.AB hukukuZor
Melloni kararı, bir üye devletin neyi YAPAMAYACAĞINA karar verdi?
- AHerhangi bir Avrupa tutuklama müzekkeresini yerine getirmek
- BTamamen uyumlaştırılmış bir alanda AB hukukunun üstünlüğünü, birliğini ve etkinliğini zedeleyecekse daha yüksek bir ulusal temel hak standardı uygulamak
- CTemel hakları hiçbir zaman AB'den daha fazla korumak
- DAdalet Divanı'na soru sormak
2Çözeltiler
1.Sözleşmeler hukuku
Cevap: D · Sözleşmeye dahil olur, çünkü imza imzalayanı bağlar
Cevap neden bu
Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. Bir sözleşme belgesini imzalayan taraf, hükümlerini okusun ya da okumasın onlarla bağlıdır. Kaydın etkisinin yanlış tanıtılması ona dayanılmasını engelleyebilir (Curtis v Chemical Cleaning).
D · Sözleşmeye dahil olur, çünkü imza imzalayanı bağlar
2.Sözleşmeler hukuku
Cevap: A · Ticaret özgürlüğüne makul olmayan bir kısıtlama (restraint of trade) olarak uygulanamaz
Cevap neden bu
Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. Ticaret özgürlüğünü kısıtlayan hükümler, ticari sırlar veya müşteri bağlantıları gibi meşru bir menfaati korumak için makul olmadıkça hükümsüzdür. Sıradan bir işçiye dünya çapında 20 yıllık bir yasak bunun çok ötesine geçer.
A · Ticaret özgürlüğüne makul olmayan bir kısıtlama (restraint of trade) olarak uygulanamaz
3.Haksız fiil hukuku
Cevap: C · Hastalığa önemli ölçüde katkıda bulunmuştu
Cevap neden bu
Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. Bir hastalık birikimli bir süreçle oluştuğunda davacı, haksız kaynağın tek neden olmasa bile hastalığa önemli bir katkıda (material contribution) bulunduğunu kanıtlayarak başarılı olur.
C · Hastalığa önemli ölçüde katkıda bulunmuştu
4.Haksız fiil hukuku
Cevap: C · Vurulmadan sonra da asıl sakatlıktan sorumlu kaldı
Cevap neden bu
Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. İkinci haksız fiil, ilk davalının ilk yaralanmanın süregelen etkilerinden doğan sorumluluğunu ortadan kaldırmadı. Jobling'de sonradan ortaya çıkan doğal bir hastalık hayatın değişkenliklerinden biri sayıldı ve tazminatı azalttı.
C · Vurulmadan sonra da asıl sakatlıktan sorumlu kaldı
5.Anayasa hukuku
Cevap: D · Hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da üçte iki oyla
Cevap neden bu
Yargı yetkisi: Amerika Birleşik Devletleri hukuku. Veto Kongre üzerinde bir denetimdir; vetonun aşılması ise Başkan üzerinde bir denetimdir. Vetoyu aşmak her iki mecliste de nitelikli çoğunluk gerektirir.
D · Hem Temsilciler Meclisi'nde hem de Senato'da üçte iki oyla
6.Anayasa hukuku
Cevap: B · Operasyon öldürücü güç kullanımını en aza indirecek biçimde planlanmamış ve denetlenmemişti
Cevap neden bu
Yargı yetkisi: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi. Güç kullanımı mutlak olarak zorunlu olmalıdır. Mahkeme, askerlere aktarılan varsayımlar dahil operasyonun planlanmasının ve denetiminin yaşam hakkına saygı göstermediğini tespit etti.
B · Operasyon öldürücü güç kullanımını en aza indirecek biçimde planlanmamış ve denetlenmemişti
7.Ceza hukuku
Cevap: B · Sonucun gerçekleşmesine dair kayda değer ihtimali bilerek kabullendi
Cevap neden bu
Yargı yetkisi: Hollanda hukuku. Olası kast, kişi sonucun gerçekleşmesine dair kayda değer bir ihtimali bilerek kabullendiğinde vardır; birçok kasıtlı suç için yeterlidir (krş. TCK m. 21/2).
B · Sonucun gerçekleşmesine dair kayda değer ihtimali bilerek kabullendi
8.Ceza hukuku
Cevap: D · A'nın B'ye yönelik kastı aktarılır; böylece A, C'nin zararından sorumlu olabilir
Cevap neden bu
Yargı yetkisi: İngiltere ve Galler hukuku. Actus reus ve mens rea aynı tür suça aitse kast aktarılır. Farklı suç türleri arasında aktarılmaz (R v Pembliton). Krş. hedefte sapma, TCK m. 56.
D · A'nın B'ye yönelik kastı aktarılır; böylece A, C'nin zararından sorumlu olabilir
9.AB hukuku
Cevap: D · Ulusal mahkemelerin ABAD'a AB hukukunun yorumu veya geçerliliği hakkında soru sormasına
Cevap neden bu
Yargı yetkisi: AB hukuku. Ulusal mahkemeler (ve CILFIT istisnaları saklı kalmak üzere son derece mahkemeleri zorunlu olarak) ABAD'a soru yöneltebilir; Divanın cevabı soruyu soran mahkemeyi bağlar.
D · Ulusal mahkemelerin ABAD'a AB hukukunun yorumu veya geçerliliği hakkında soru sormasına
10.AB hukuku
Cevap: B · Tamamen uyumlaştırılmış bir alanda AB hukukunun üstünlüğünü, birliğini ve etkinliğini zedeleyecekse daha yüksek bir ulusal temel hak standardı uygulamak
Cevap neden bu
Yargı yetkisi: AB hukuku. AB hukuku bir alanı tamamen uyumlaştırdığında, AB hukukunun yeknesak uygulanmasını tehlikeye atacak ulusal anayasal standartlar uygulanamaz (Şart m. 53).
B · Tamamen uyumlaştırılmış bir alanda AB hukukunun üstünlüğünü, birliğini ve etkinliğini zedeleyecekse daha yüksek bir ulusal temel hak standardı uygulamak