Оцінювання стану здоров’я: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

2Задачі для практики

1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 99% на додатковому кисні, артеріальний тиск 222/134 mmHg, пульс 110/min, реагує лише на біль, температура 36,2 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 12SpO₂ 99%O₂SBP 222HR 110PT 36,2 °C
NEWS2 =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 12/min, SpO₂ 98% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 118/70 mmHg, пульс 98/min, притомний, температура 34,8 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 12SpO₂ 98%повітряSBP 118HR 98AT 34,8 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,44PaCO₂mmHg354556HCO₃⁻mmol/L222637некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,44, PaCO₂ 56 mmHg (7,5 kPa) і HCO₃⁻ 37 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,44PaCO₂ 56 mmHg (7,5 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 134, Cl⁻ 96, HCO₃⁻ 18 mmol/L і альбумін 29 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 96 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/Lальбумін 29 g/L
AGc = mmol/L
5.Основи сестринської справиСередня

Why do nurses often count the respiratory rate while still appearing to take the pulse?

  1. APatients who know their breathing is watched tend to change it
  2. BThe pulse and breathing rates are always the same number
  3. CCounting breaths is only accurate when the wrist is held
  4. DIt is not allowed to tell patients that breathing is measured
6.Основи сестринської справиСкладна

Під час вимірювання артеріального тиску рука пацієнта звисає вздовж тіла нижче рівня серця. Як це впливає на результат?

  1. AНе впливає на результат
  2. BДає хибно високий результат
  3. CВпливає лише на частоту серцевих скорочень
  4. DДає хибно низький результат
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
84,7788 kg? kgокруглюйте до 0,1 kg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Переведення маси дає 84,7788 kg. Правило в цій вправі таке: масу округлюють до десятих часток кілограма. Яке значення x ви запишете?

84,7788 kg
x = kg
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
1 tsp · 3/добу · 5 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Рецепт передбачає 1 tsp пероральної суспензії тричі на добу протягом 5 днів. Суспензія випускається у флаконах по 50 mL. Використовуючи 1 tsp = 5 mL, скільки цілих флаконів N потрібно видати, щоб курс був повним?

1 tspтричі на добу5 днів50 mL1 tsp = 5 mL
N =

3Розчини

1.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 99% → 0
на кисні → 2
SBP 222 mmHg → 3
HR 110/min → 1
реагує лише на біль (P) → 3
T 36,2 °C → 0

Додайте

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 1 + 3 + 0 = 9

Відповідь

NEWS2 = 9
2.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: низький–середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
на повітрі → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 98/min → 1
притомний (A) → 0
T 34,8 °C → 3

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 3 = 4
Принаймні один параметр дає 3.

Група ризику

низький–середній

Відповідь

низький–середній

Один бал 3 потребує термінового огляду, навіть якщо сума низька.

3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,44: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 56 mmHg: високий (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: високий (22–26)

Компенсація

Клінічно перевірте також очікувану компенсацію: при метаболічному алкалозі PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 44,9–48,9 mmHg, тож виміряний 56 mmHg указує на додатковий дихальний ацидоз (змішаний розлад). Відповідь вище — це класифікація для іспиту за правилом ROME.

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 22,75 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 134 − (96 + 18) = 20

Поправка на альбумін

20 + 0,25·(40 − 29) = 22,75 mmol/L

Відповідь

AGc = 22,75 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

5.Основи сестринської справи

Відповідь: A · Patients who know their breathing is watched tend to change it

Чому це відповідь

Breathing can be changed on purpose, so a patient who is aware of being watched may breathe differently. Counting unobtrusively for a full minute gives a more accurate rate.

Відповідь

A · Patients who know their breathing is watched tend to change it
6.Основи сестринської справи

Відповідь: B · Дає хибно високий результат

Чому це відповідь

Рука нижче рівня серця додає гідростатичного тиску, тож показник завеликий. Руку слід підтримувати на рівні серця, а пацієнт має сидіти розслаблено.

Відповідь

B · Дає хибно високий результат
7.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: x = 84,8 kg

Округлення: подивіться на цифру одразу після розряду, до якого округлюєте: 5 або більше округлює вгору, 4 або менше залишає цифру без змін. Округлюйте лише остаточну відповідь, ніколи проміжні кроки. Типові правила іспитів: об’єми від 1 mL і більше — до десятих, об’єми менше 1 mL — до сотих, швидкість крапель — до цілих крапель, а маса — до одного знака після коми; завжди дотримуйтеся правила, яке вказано в питанні.

Цифра в розряді: десяті

84.7788 → 7

Вирішує лише наступна цифра

84,7788 → 7
7 — це 5 або більше, тому 7 округлюємо вгору.
Подальші цифри (88) не враховуються: округлюйте один раз, а не крок за кроком.

Округліть

x = 84,8 kg

Відповідь

x = 84,8 kg
8.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: N = 2

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Загальний об’єм

5 mL × 3 × 5 = 75 mL

Флакони

75/50 = 1,5 → N = 2

Відповідь

N = 2

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment