Оцінювання стану здоров’я: шпаргалка-підсумок

Аркуші з формулами, ключові кроки методів для кожної теми та 8 задач для практики, з повними розв’язками наприкінці.

Нові задачіНазад до курсу

У вікні друку виберіть «Зберегти як PDF», щоб зберегти копію на пристрої.

1Формули та методи

Шкали клінічного оцінювання

Шкала коми Глазго
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Шкала Апгар
5 ознак × 0–2 = 0–10; 7–10 заспокійливо, 4–6 помірно порушено, 0–3 низько
Шкала Брейден
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 у групі ризику
Шкала ризику падінь Морс
падіння 25, діагноз 15, засіб 15/30, в/в 20, хода 10/20, психічний стан 15
Ризик за NEWS2
0–4 низький; одиничний 3 низький–середній; 5–6 середній; ≥ 7 високий
Середній артеріальний тиск
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Пульсовий тиск і шоковий індекс
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Індекс маси тіла
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Метод

  1. Знайдіть оціночну шкалу, яку використовує питання, та її діапазон (GCS 3–15, шкала Апгар 0–10, Брейден 6–23, Морс 0–125).
  2. Оцініть кожен пункт окремо, зіставляючи опис із його рівнем.
  3. Додайте бали пунктів і перевірте, чи сума лежить у межах діапазону.
  4. Застосуйте порогові значення: для NEWS2 також шукайте будь-який окремий параметр з балом 3.
  5. Для похідних величин використовуйте MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP та ІМТ = kg/m².

Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Нормальні межі
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Респіраторні: PaCO₂ протилежно до pH; метаболічні: HCO₃⁻ так само, як pH
Формула Вінтерса
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Метаболічний алкалоз
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Аніонна різниця
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Аніонна різниця, скоригована на альбумін
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Дельта-співвідношення
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Співвідношення P/F
PaO₂/FiO₂
Рівняння альвеолярного газу
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Осмолярність сироватки
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Метод

  1. Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
  2. Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
  3. Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
  4. У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.

Медсестринська математика та переведення одиниць

Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Швидкість дозування
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Лабораторні коефіцієнти
глюкоза 1 mmol/L = 18 mg/dL; креатинін 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Метод

  1. Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
  2. Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
  4. Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
  5. Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.

2Задачі для практики

1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
11865SBPDBPmmHgHR 134/min · SI = ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має пульс 134/min і артеріальний тиск 118/65 mmHg. Знайдіть шоковий індекс SI = HR/SBP. Округліть до двох знаків після коми.

HR 134/minBP 118/65 mmHg
SI =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 14/min, SpO₂ 95% на додатковому кисні, артеріальний тиск 92/56 mmHg, пульс 104/min, притомний, температура 37,1 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 14SpO₂ 95%O₂SBP 92HR 104AT 37,1 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
pH7,357,457,42PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222615некомпенсованийчастково компенсованийповністю компенсований

Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,42, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa) і HCO₃⁻ 15 mmol/L. Первинний розлад: респіраторний алкалоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.

pH 7,42PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1некомпенсований
  2. 2частково компенсований
  3. 3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна

Навчальні значення: Na⁺ 142, Cl⁻ 109, HCO₃⁻ 13 mmol/L і альбумін 24 г/л. Знайдіть скориговану на альбумін аніонну різницю AGc = AG + 0,25·(40 − альбумін).

Na⁺ 142 mmol/LCl⁻ 109 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/Lальбумін 24 g/L
AGc = mmol/L
5.Основи сестринської справиСередня

On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?

  1. AWeak opioids only, such as codeine
  2. BGeneral anaesthetic drugs given in low doses
  3. CNon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
  4. DStrong opioids such as morphine
6.Основи сестринської справиСкладна

Чому піднімання пацієнта руками під пахви («drag lift») вважають небезпечним?

  1. AВоно займає забагато часу порівняно з використанням підйомника чи ковзного простирадла
  2. BВоно небезпечне лише для дітей
  3. CВоно небезпечне лише тоді, коли пацієнт у лікарняній сорочці
  4. DВоно може травмувати плечі пацієнта й спину медсестри
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
12345678910111200:50?11:50 AM12:50 AM2:50 AM12:50 PM

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Дозу записано о 00:50 (24-годинний формат). Який запис відповідає тому самому часу в 12-годинному форматі? Натисніть на нього.

00:50
  1. 111:50 AM
  2. 212:50 AM
  3. 32:50 AM
  4. 412:50 PM
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
10 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Інфузія доставляє 10 mcg/min. Виразіть цю швидкість дозування D у mg/h.

10 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h

3Розчини

1.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: SI = 1,14

Показники артеріального тиску: пульсовий тиск PP = SBP − DBP. Середній артеріальний тиск MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3 — оцінка, що ґрунтується на тому, що за нормальної частоти серцевих скорочень серце перебуває в діастолі приблизно дві третини кожного циклу (за тахікардії вона менш точна); MAP щонайменше близько 65 mmHg — поширена цільова величина для перфузії органів. Шоковий індекс SI = HR/SBP у нормі становить близько 0,5–0,7; значення понад приблизно 1 — тривожна ознака шоку.

Шоковий індекс

SI = 134/118 = 1,136 ≈ 1,14

Відповідь

SI = 1,14

1 або більше: тривожна ознака шоку в цьому навчальному випадку.

2.Шкали клінічного оцінювання

Відповідь: середній

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.

Оцініть кожен параметр

RR 14/min → 0
SpO₂ 95% → 1
на кисні → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 104/min → 1
притомний (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Сума та «червоні» бали

NEWS2 = 0 + 1 + 2 + 2 + 1 + 0 + 0 = 6
Жоден параметр не дає 3.

Група ризику

середній

Відповідь

середній

Сума 5 або більше потребує термінової клінічної реакції.

3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: повністю компенсований

Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.

ROME, показник за показником

pH 7,42: у межах 7,35–7,45
PaCO₂ 24 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: низький (22–26)

Компенсація

повністю компенсований

Відповідь

повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові

Відповідь: AGc = 24 mmol/L

Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.

Аніонна різниця

AG = 142 − (109 + 13) = 20

Поправка на альбумін

20 + 0,25·(40 − 24) = 24 mmol/L

Відповідь

AGc = 24 mmol/L

Вище приблизно за 12 після корекції: висока аніонна різниця.

5.Основи сестринської справи

Відповідь: C · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID

Чому це відповідь

The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.

Відповідь

C · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
6.Основи сестринської справи

Відповідь: D · Воно може травмувати плечі пацієнта й спину медсестри

Чому це відповідь

Піднімання під пахви створює велике навантаження на плечові суглоби та шкіру пацієнта й на хребет того, хто піднімає. Пацієнтів, які не можуть рухатися самостійно, слід переміщувати за допомогою ковзних простирадл, засобів для вставання чи підйомників.

Відповідь

D · Воно може травмувати плечі пацієнта й спину медсестри
7.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: 12:50 AM

24-годинний формат часу: з 1 PM додавайте 12 до години (3:45 PM = 15:45). Від півночі до 12:59 AM — це 00:00–00:59, а 12:00–12:59 PM залишається 12:00–12:59. Переходячи назад, віднімайте 12 від годин 13–23 і додавайте PM; година 00 стає 12 AM. Час через північ рахуйте двома частинами: до 24:00 (00:00), потім від 00:00.

Переведіть годину

00 → 12 AM

Відповідь

12:50 AM

Відповідь

12:50 AM
8.Медсестринська математика та переведення одиниць

Відповідь: D = 0,6 mg/h

Розмірнісний аналіз: запишіть задану величину, потім помножте на коефіцієнти переведення у вигляді дробів (наприклад, 60 min/1 h або 1 mg/1000 mcg) так, щоб кожна зайва одиниця з’являлася один раз зверху й один раз знизу й скорочувалася. Коли залишиться лише шукана одиниця, обчислюйте. Використовуйте еквіваленти, наведені в питанні, і округлюйте лише остаточну відповідь.

Складіть ланцюжок

D = 10 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Обчисліть

D = 10·60/1000 = 0,6 mg/h

Відповідь

D = 0,6 mg/h

ExamProblems · examproblems.com/courses/health-assessment