Подивіться на pH: нижче за 7,35 — ацидоз, вище за 7,45 — алкалоз.
Знайдіть показник, що це пояснює: PaCO₂, який змінюється протилежно до pH, — респіраторний розлад, HCO₃⁻, який змінюється разом з pH, — метаболічний.
Подивіться на інший показник: норма означає відсутність компенсації, відхилення в напрямку компенсації — часткову компенсацію, а нормальний pH за двох відхилених показників — повну компенсацію.
У разі метаболічного ацидозу порівняйте PaCO₂ із формулою Вінтерса, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, і обчисліть аніонну різницю Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Високу аніонну різницю перевірте за дельта-співвідношенням, а за низького альбуміну — за скоригованою різницею.
Медсестринська математика та переведення одиниць
Метричні кроки
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Маса та довжина
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Побутові міри
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Температура
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-годинний формат часу
Години PM 1–11: додайте 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Запишіть задану величину з її одиницею та одиницю, яку потрібно отримати.
Оберіть еквівалент: 1000 між kg, g, mg і mcg або L і mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Запишіть його як дріб так, щоб непотрібна одиниця скоротилася; для швидкості беріть по одному дробу на кожну одиницю, що змінюється.
Перевірте напрямок: менша одиниця дає більше число.
Округлюйте лише остаточну відповідь, до точності, названої в питанні.
2Задачі для практики
1.Шкали клінічного оцінюванняСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 25/min, SpO₂ 89% на додатковому кисні, артеріальний тиск 150/90 mmHg, пульс 126/min, притомний, температура 35,0 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?
RR 25SpO₂ 89%O₂SBP 150HR 126AT 35,0 °C
NEWS2 =
2.Шкали клінічного оцінюванняСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні; хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. За пороговими значеннями 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий натисніть на рівень ризику падіння.
1низький ризик
2помірний ризик
3високий ризик
3.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСередня
Навчальний газовий склад артеріальної крові показує pH 7,27, PaCO₂ 18 mmHg (2,4 kPa) і HCO₃⁻ 8 mmol/L. Первинний розлад: метаболічний ацидоз. Наскільки він компенсований? Клікніть свою відповідь.
pH 7,27PaCO₂ 18 mmHg (2,4 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
1некомпенсований
2частково компенсований
3повністю компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної кровіСкладна
Навчальний газовий склад показує респіраторний ацидоз: pH 7,29, PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa), HCO₃⁻ 38 mmol/L. Скористайтеся правилами «HCO₃⁻ зростає на 1 mmol/L на 10 мм рт. ст. (гострий) або на 3,5 mmol/L на 10 мм рт. ст. (хронічний)», щоб класифікувати його. Клікніть свою відповідь.
pH 7,29PaCO₂ 81 mmHg (10,8 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
1гострий
2хронічний
3гострий на тлі хронічного
5.Основи сестринської справиСередня
How can a patient reduce pain when coughing after abdominal surgery?
AAvoid coughing completely until the stitches have been removed
BCough while bending forward with no support
CLie flat on their back with arms by their sides
DHold a pillow firmly against the wound while coughing
6.Основи сестринської справиСкладна
Сплутаний пацієнт раз у раз намагається перелізти через підняті бокові поручні ліжка. Який підхід найбезпечніший?
AПрив'язати зап'ястя пацієнта до ліжка
BПовторно оцінити й розглянути альтернативи, як-от низьке ліжко та частіше спостереження
CПідняти поручні вище й залишити пацієнта самого в тихій кімнаті, щоб він заспокоївся
DДати заспокійливе без огляду лікаря
7.Медсестринська математика та переведення одиницьСередня
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Пацієнт має зріст 162 cm. Використовуючи 1 in = 2,54 cm, знайдіть зріст h у дюймах. Округліть до одного знака після коми.
162 cm1 in = 2,54 cm
h = in
8.Медсестринська математика та переведення одиницьСкладна
Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Протягом зміни пацієнт приймає 3 tbsp з рідка добавка, ½ склянка з чай, 6 fl oz з сік, 1½ tsp з сироп від кашлю. Використовуючи наведені еквіваленти, знайдіть загальне пероральне надходження V у mL.
1 tbsp = 15 mL1 склянка = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
3Розчини
1.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: NEWS2 = 13
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Королівський коледж лікарів 2017): оцініть кожен із семи параметрів за таблицею (частота дихання, SpO₂ за шкалою 1, повітря чи додатковий кисень, систолічний артеріальний тиск, пульс, свідомість за шкалою ACVPU і температура) та додайте бали. Клінічний ризик: 0–4 низький; бал 3 за будь-яким одним параметром — низький–середній; 5–6 середній; 7 або більше високий. Сума 5 або більше потребує термінової реакції.
Оцініть кожен параметр
RR 25/min → 3
SpO₂ 89% → 3
на кисні → 2
SBP 150 mmHg → 0
HR 126/min → 2
притомний (A) → 0
T 35,0 °C → 3
Додайте
NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 0 + 2 + 0 + 3 = 13
Відповідь
NEWS2 = 13
2.Шкали клінічного оцінювання
Відповідь: низький ризик
Шкала ризику падінь Морс: шість пунктів. Падіння в анамнезі: ні 0, так 25. Супутній діагноз: ні 0, так 15. Допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри 0; милиці, тростина або ходунки 15; тримається за меблі 30. Внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні 0, так 20. Хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок 0; слабка 10; порушена 20. Психічний стан: знає свої межі 0; переоцінює себе або забуває про межі 15. Сума становить від 0 до 125. Порогові значення ризику різняться між лікарнями; поширений набір: 0–24 низький, 25–44 помірний і 45 або більше високий.
Оцініть кожен пункт
падіння в анамнезі за останні 3 місяці: ні → 0
супутній діагноз: ні → 0
допоміжний засіб для ходьби: немає, постільний режим або допомога медсестри → 0
внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: ні → 0
хода: нормальна, постільний режим або інвалідний візок → 0
психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі → 15
Додайте
Сума за Морс = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 15
Рівень ризику
15 → низький ризик
Відповідь
низький ризик
3.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: частково компенсований
Читання газового складу крові (ROME): спершу pH: нижче за 7,35 — ацидемія, вище за 7,45 — алкалемія. Потім знайдіть показник, що це пояснює. PaCO₂ (норма 35–45 мм рт. ст., 4,7–6,0 кПа) — респіраторна частина й змінюється протилежно (Opposite) до pH у респіраторному розладі; HCO₃⁻ (норма 22–26 ммоль/л) — метаболічна частина й змінюється в тому самому напрямку, що й pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Інший показник вказує на компенсацію: норма означає відсутність компенсації; відхилення в напрямку, що повертає pH, поки pH усе ще відхилений, означає часткову компенсацію; нормальний pH за двох відхилених показників означає повну компенсацію. Межі трохи відрізняються між лабораторіями; це навчальні значення.
ROME, показник за показником
pH 7,27: ацидемія (нижче за 7,35)
PaCO₂ 18 mmHg: низький (35–45)
HCO₃⁻ 8 mmol/L: низький (22–26)
Компенсація
частково компенсований
Відповідь
частково компенсований
4.Інтерпретація газового складу артеріальної крові
Відповідь: хронічний
Очікувана компенсація: при метаболічному ацидозі формула Вінтера передбачає PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; виміряне значення вище цього діапазону вказує на додатковий респіраторний ацидоз, нижче — на додатковий респіраторний алкалоз. Аніонний інтервал AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), у нормі приблизно 8–12 mmol/L, відрізняє метаболічний ацидоз із підвищеним аніонним інтервалом від ацидозу з нормальним; низький альбумін маскує підвищений інтервал (додайте 2,5 на кожен g/dL, на який альбумін нижчий за 4,0). Дельта-співвідношення (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) приблизно від 0,8 до 2 відповідає чистому ацидозу з підвищеним аніонним інтервалом (у деяких підручниках замість 0,8 використовують 1), нижче — додатковому ацидозу з нормальним аніонним інтервалом, а вище 2 — додатковому метаболічному алкалозу.
Очікуваний HCO₃⁻
гострий: 24 + 1·4,1 = 28,1 mmol/L
хронічний: 24 + 3,5·4,1 = 38,35 mmol/L
Порівняйте
виміряний: 38 mmol/L → хронічний
Відповідь
хронічний
5.Основи сестринської справи
Відповідь: D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
Чому це відповідь
Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound and reduces pain, so the patient can cough effectively and clear secretions.
Відповідь
D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
6.Основи сестринської справи
Відповідь: B · Повторно оцінити й розглянути альтернативи, як-от низьке ліжко та частіше спостереження
Чому це відповідь
Для пацієнта, який через них перелазить, бокові поручні можуть підвищувати ризик травм. Безпечніше використовувати найменш обмежувальний варіант, як-от низьке ліжко, мат на підлозі та частіше спостереження, лікуючи причину сплутаності.
Відповідь
B · Повторно оцінити й розглянути альтернативи, як-от низьке ліжко та частіше спостереження
7.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: h = 63,8 in
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.
Сантиметри у дюйми
h = 162/2,54 = 63,78 ≈ 63,8 in
Відповідь
h = 63,8 in
8.Медсестринська математика та переведення одиниць
Відповідь: V = 352,5 mL
Побутові міри та маса: на іспитах для медсестер використовують округлені еквіваленти: 1 чайна ложка (tsp) = 5 mL, 1 столова ложка (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 рідка унція (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, а 1 склянка (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Для маси 1 kg = 2,2 lb і 1 lb = 16 oz; для довжини 1 дюйм = 2,54 cm. Складіть переведення так, щоб непотрібна одиниця скоротилася.