Робочий аркуш «Шкали клінічного оцінювання» з відповідями

Безкоштовний робочий аркуш для друку «Шкали клінічного оцінювання»: 6 задач від легких до рівня іспиту, з ключем відповідей. Роздрукуйте його або збережіть як PDF.

Для викладачів: можна безкоштовно друкувати, копіювати й використовувати на заняттях. Кожен новий аркуш має нові значення і власні відповіді. Будемо вдячні за посилання на ExamProblems на сторінці вашого курсу.

Ім’я: ____________________   Дата: ____________

1.Легка
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовний пацієнт після черепно-мозкової травми відкриває очі лише на тиск (болючий подразник), вимовляє недоречні, випадкові слова і має найкращу рухову відповідь: відсмикує кінцівку від тиску (нормальне згинання). Знайдіть суму за шкалою коми Глазго GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Легка
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Через 1 хвилину після народження в навчального новонародженого: рожеву шкіру по всьому тілу, частоту серцевих скорочень 60/min, крик, кашель або чхання на подразнення, невелике згинання рук і ніг і добре дихання з сильним криком. Що таке шкала Апгар?

1 minHR 60/min
APGAR =
3.Середня
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 20/min, SpO₂ 94% на кімнатному повітрі, артеріальний тиск 112/68 mmHg, пульс 50/min, притомний, температура 38,1 °C. Яка загальна сума балів NEWS2?

RR 20SpO₂ 94%повітряSBP 112HR 50AT 38,1 °C
NEWS2 =
4.Середня
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Умовного пацієнта оцінено за шкалою ризику падінь Морс: падіння в анамнезі за останні 3 місяці: так; супутній діагноз: ні; допоміжний засіб для ходьби: тримається за меблі; внутрішньовенна терапія або гепариновий замок: так; хода: порушена; психічний стан: переоцінює себе або забуває про межі. Знайдіть суму за Морс MFS.

0–125
MFS =
5.Складна
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96повітря / O₂O₂повітряSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1низькийнизький–середнійсереднійвисокий

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Скористайтеся таблицею NEWS2 (SpO₂, шкала 1) для цих спостережень: частота дихання 18/min, SpO₂ 86% на додатковому кисні, артеріальний тиск 130/78 mmHg, пульс 58/min, притомний, температура 37,0 °C. До якої групи клінічного ризику належить пацієнт? Натисніть на неї.

RR 18SpO₂ 86%O₂SBP 130HR 58AT 37,0 °C
  1. 1низький
  2. 2низький–середній
  3. 3середній
  4. 4високий
6.Складна
недостатня маса тілаздорова масанадмірна масаожиріння I ступеняожиріння II ступеняожиріння III ступеня

Тренувальна вправа (вигадані значення, не клінічна рекомендація). Доросла людина важить 131 kg і має зріст 192 cm. Обчисліть ІМТ і натисніть на категорію маси за ВООЗ.

131 kg192 cm
  1. 1недостатня маса тіла
  2. 2здорова маса
  3. 3надмірна маса
  4. 4ожиріння I ступеня
  5. 5ожиріння II ступеня
  6. 6ожиріння III ступеня

Ключ відповідей

  1. 1. GCS = 9
  2. 2. APGAR = 8
  3. 3. NEWS2 = 3
  4. 4. MFS = 110
  5. 5. середній
  6. 6. ожиріння II ступеня

Повні покрокові розв’язки: тренуйте цю тему на examproblems.com.